BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igen, megcsinálták: 230 felett a svájci frank

A svájci frank ára ma már a 231-es szintet is meghaladta és az enyhe javítást követően is a lélektani határ közelében mozog.

Egy svájci frankért jelenleg 230,96 forintot adnak, miután a mai nap folyamán már 231,75 forintot is adtak az alpesi devizáért. A svájci frank tegnap még 228,31 forinton zárt, a mai átlagos ár 228,74 forint volt.

Az euróval jelenleg 268,97 forinton kereskednek, ami szintén gyengülés a tegnapi, 267,74 forintos záráshoz képest.

Az euró új történelmi mélypontra, 1,16 közelébe esett a svájci frankkal szemben, miközben a múlt héten még a lélektani 1,2-es szint felett járt a jegyzés.

A nemzetközi befektetői hangulat igen negatív, a vezető európai tőzsdeindexek 1,5-2 százalékos esést mutatnak. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe is 1,5 százalékkal került lejjebb.

A piacon óriási az aggodalom az eurózóna adósságválsága kapcsán, mert nagyobb államok (Olaszország, Spanyolország) is a célkeresztbe kerültek. Görögországnak az EU vezetői megengednék, hogy leálljon egyes adósságainak törlesztésével, amely adott esetben precedenst is jelenthet, ha más ország kerül hasonló helyzetbe.

Suppan Gergely úgy látja, hogy ugyan a GDP 120 százaléka az olasz adósság, azonban túlnyomó részét olasz háztartások megtakarításaiból, vagyis belső forrásokból lehet finanszírozni. „Az olasz deficit sem tűnik problémásnak, mivel az elsődleges, kamatfizetések nélküli egyenleg kiegyensúlyozott” – emeli ki a TakarékBank vezető közgazdásza. Hozzáteszi, gondot az okozhat, ha a finanszírozás költsége, vagyis az olasz állampapírok hozama túlzottan megemelkedik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.