BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatkerülés dominál, amíg az EU vagy az USA nem lép

A csütörtöki állampapír aukció sikeres volt, enyhén csökkenő hozamok mellett 10 milliárd forinttal többet bocsátott ki az ÁKK a rövidebb lejáratokra. Ez azt mutatja, hogy a rosszabb globális hangulat ellenére bíznak a befektetők a magyar kötvényekben, mivel az relatíve jó hozamot fizet – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

„Az utóbbi időszakban megszokható hüvelykujj-szabály, úgy tűnik, kezdi érvényét veszteni: a 270 körüli rezisztencia ugyanis elesni látszik. A kereskedők feszülten várják a 91 uniós bank (köztük az OTP) stressz tesztjeinek az eredményét, az olasz bankok eredményeit pedig különös figyelem fogja övezni. A teszt többek közt azt méri, hogy a stressz teszt során a bankok Tier 1- es tőkemegfelelési mutatója 5 százalék felett marad-e” – írja a közgazdász.

Kiemeli: a teszt maga az európai gazdaság 0,5 százalékos visszaesését, 15 százalékos részvénypiaci zuhanást és jelentős veszteségeket modellez az államkötvénypiacon 2011-re. Az eredményhirdetés helyi idő szerint délután hatkor lesz, a piaczárást követően.

A Moody’s után – folytatja a szakértő – a Standard & Poor’s is kilátásba helyezte az Egyesült Államok besorolásának a lefokozását, mégpedig azért, mert az amerikai politikusok még mindig nem tudtak megegyezni abban, hogy milyen ütemterv alapján lehetne csökkenteni az USA államadósságát. Nagyvonalakban két út létezik: az egyik a megszorítás, a másik az adósságplafon emelése.

A demokraták adóemelési terveit a republikánusok elutasítják, így elvileg a törvénybe iktatott adósságlimitet kellene emelni, de ez a válság óta eléggé kockázatos tett lenne. A végső politikai döntést augusztus másodikáig kellene prezentálni. A devizapiacokon már nemcsak Európa, hanem az USA is bizonytalanságot kelt, így masszív kockázatkerülés fog dominálni egészen addig, amíg a két gazdasági hatalom közül legalább az egyik végre olyan döntéseket hozna, amelyek az eladósodási spirálból való kiutat jelenthet – véli a szakértő.

„Azzal, hogy az Egyesült Államok adóssághelyzete is bizonytalanságot eredményez, természetesen a frank jön ki nyertesen, nem is csoda, hogy ma reggel új frank/forint árfolyamrekord született: az új csúcs 235,05” – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.