BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülnek a befektetők: egekben az arany ára

Az amerikai csődkockázat felerősödése következtében rekordmagasba emelkedett a befektetési arany unciánkénti ára. A Moody’s leminősítési vizsgálat alá vetette az Egyesült Államokat.

A Moody’s lépésére, mely szerint leminősítési vizsgálat alá vonta az Egyesült Államokat, a befektetők azonnal az alacsonyabb kockázatú befektetésekbe menekítették vagyonukat. Az arany unciánkénti ára 1594,16 dollárra emelkedett.

A hitelminősítő szerint az, hogy hetek óta nem tudnak megegyezni az amerikai döntéshozók az ország adósságplafonjáról, s ez adóssághátralékot okozhat az Egyesült Államoknak. A világ vezető gazdasága eddig a legjobb, Aaa kategóriában szerepel a Moody’s-nál. Ahhoz, hogy az amerikaiak elkerüljék az összeomlást meg kell állapodniuk az adósságplafon felemeléséről legkésőbb augusztus 2-áig.

Az arany ára már korábban is csúcsot ért el az 1590 dolláros unciánkénti értékkel. Nem véletlenül, a sárga nemesfém hagyományosan a menekülő befektetések közé tartozik (csak úgy mint a svájci frank). A befektetők szerint ugyanis ennek sokkal nagyobb az értékállósága, mint a devizáknak.

A dollár árfolyama a jenhez képest korábbi 79,00-ről 78,45-re gyengült, míg az amerikai fizetőeszköz az euróhoz képest is 0,2 százalékot esett.

Az amerikai jegybank (Fed) elnöke már korábban arra figyelmeztetett, hogy az USA adósságállománya „nagyobb krízist” fog okozni. Szerdán a kongresszusi beszédében már úgy fogalmazott, hogy az egész pénzügyi rendszert meg fogja rázni.

Kína – az amerikai adósság legnagyobb birtokosa – hangsúlyozta, hogy Washingtonnak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy megvédje a befektetőit. A távol-keleti ország 1150 milliárd dollárnyi adósságot vásárolt az Egyesült Államoktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.