BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Don Quijote esélyével küzdhet a svájci jegybank az erős frank ellen”

Stabilizálódott a frank árfolyama a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kamatcsökkentésének és likviditásfokozásának hatására, és remélhetőleg időben sikerül elejét venni a frank ámokfutásának, mert a globális tőkével szemben az SNB is csak Don Quijote esélyével küzdhet – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank szakértője.

Az euróval szemben „sikerült a forintnak 273 alatt átvészelnie az éjszakát, sőt ma reggelre némi forinterősödés tapasztalható, akár a 271 alatti szintek sem elképzelhetetlenek, ha további jó hírek érkeznének. Erre egyelőre kicsi esélyt látunk, a frank tartósan (bivaly)erős szintje komoly gondokat okoz a magyar gazdaságnak. A kockázatok általánosan emelkedtek, ennek következtében a hazai 5 éves CDS-felár 350 bázispontra emelkedett” – kezdi napi devizapiaci kommentárját Karsai Péter.

Nemcsak a háztartások vannak nehéz helyzetben, hanem számos önkormányzat is küzd a frank/forint magas árfolyamával. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége halasztani szeretné a frankhitelek tőketörlesztését, úgy, hogy a mostanában lejáró türelmi időszakot egy évvel meghosszabbítanák. Ennek a felvetésnek nincs túl jó üzenete, túl azon, hogy szó sincs csődről, nincs jó optikája, hogy görgetjük magunk előtt a nehézségeket – írja a közgazdász.

„Ma hajnalban a japán jegybank piaci intervenciót hajtott végre, megelégelve a jen erősödését - jent adtak el és dollárt vásároltak -, aminek hatására az épphogy 77 feletti dollár/jen szintek lassacskán a 80-as mérföldkövet tesztelgetik. Jen/forint viszonylatban is szembetűnő a jen mesterséges gyengítése, már több mint három százalékot tudott a forint erősödni a japán devizával szemben a mai nap folyamán” – húzza alá az elemző.

Kiemeli, hogy ma az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésének sajtótájékoztatójáig nem számítunk nagy piaci mozgásokra, az euró alapkamata a piaci várakozások szerint nem fog változni, de az EKB aktuális kommentjei az eurózónát sújtó adósságválsággal kapcsolatban már mozgathatják az euró/dollár árfolyamát.

„Az Svájci Nemzeti Bank (SNB) szóbeli intervenciója, mely gyakorlatilag kizárja a 0,25 százalék feletti 3 hónapos frank Libor kamatokat illetve a bejelentett 50 milliárd frankos likviditásbővítő programja 1,11-es szint környékén stabilizálta az euró/frank árfolyamát. A bejelentett intézkedések mindenképpen jelzésértékűek. A jegybank kijelentette, hogy káros a frank utóbbi időben tapasztalható erősödése a svájci gazdaságra. A lépések ugyan nem hoznak csodát (igaz van még az eszköztárban hathatósabb intézkedés is, csak az a jegybanknak is többe kerülne), de alkalmasak lehetnek a frankkal szembeni étvágy és a piaci turbulencia csökkentésére” – vélekedett Karsai Péter.

Hangsúlyozta: remélhetőleg időben sikerül elejét venni a frank ámokfutásának, mert a globális tőkével szemben az SNB is csak Don Quijote esélyével küzdhet. A frank/forint kurzus a tegnap reggeli 253-ról ma reggelre 245-246-re esett. A dollár és a jen eléggé kockázatos menedék deviza az amerikai eladósodás és a japán intervenciós veszélyek miatt, így még mindig a frank lehet a favorit a kockázatkerülők szemében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.