BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Elég egy kattintás, és megkerülik a tranzakciós adót"

A német bankok véleménye szerint hatástalan lenne a pénzügyi tranzakciókra kivetendő európai adó.

Az adó nem véd meg a pénzügyi válságoktól, mert a tőzsdei profiknak mindegy, hogy az üzletüket az európai, ázsiai vagy az amerikai börzén bonyolítják-e le" -  hangoztatta a Bild am Sonntag című német lapban megjelent írásában Andreas Schmitz, a német bankok szövetségének elnöke. A szakember úgy fogalmaz: elég egyetlen kattintás és a szoftver adómentes területre helyezi át a pénzügyi tranzakciót. Schmitz szerint ezért az EU által tervezett adó nem csak igazságtalan, de nem is hoz kellő hasznot – tudósít az AFP.

Ugyanakkor Andrea Nahles, az SPD főtitkára a lapnak nyilatkozva kitartott egy pénzügyi tranzakciós adó bevezetése mellett, véleménye szerint az adókulcs 0,05 százalék lehetne. A politikus állítása szerint Németország évi 30 milliárd eurós bevételhez juthatnak a Tobin-adóként is ismert, pénzügyi tranzakciókra kivetett adóból. Nahles hangsúlyozta: az európai államoknak számos nagybankot kellett megmenteniük, itt az ideje, hogy ne csak az állampolgárok, de a pénzintézetek is kivegyék a részüket a válságkezelésből.

"Németország évente akár 30 milliárd euró bevételhez juthatna és a korlátozni lehetne a  spekulációkat a piacokon" - mondta Nahles emlékeztetve arra, hogy az államnak be kellett szállnia a bankok megmentésébe. Most viszont "tisztességes teherkiegyenlítésre van szükség." "Ne csak a polgárok fizessenek, hanem a bankok is" - érvelt Nahles.

A pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról Merkel német kancellár és Sarkozy francia elnök egyezett meg, ám nyitott kérdés, hogy az adót a brit fenntartások miatt esetleg csak az euróövezetben vezessék-e be. Erre utalhat Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter korábbi nyilatkozata.

Mint arról beszámoltunk, a brit bankszövetség szerint torzítja a piaci versenyt és ezért káros a tranzakciós adó. Brian Mairs, a londoni székhelyű lobbicsoport szóvivője szerint a hitelezők ugyanúgy áthárítanák az ügyfelekre az adót, mint ahogy ez a részvényvásárlásokra bevezetett adó tekintetében Nagy-Britanniában történt. "Egy ilyen adó csak akkor lenne életképes, ha globális méretekben vezetnék be, mert különben torzítaná a globális pénzpiacokat".

A hétéves uniós költségvetés tervezetét ismertetve José Manuel Barroso , az Európai Bizottság elnöke június végén azt követelte, hogy bevételek terén jusson nagyobb rész a "saját forrásoknak", a Brüsszelnek fizetendő adóknak, pótolva az EU-tagállamok hozzájárulásait. "Ambiciózus és egyidejűleg felelősségteljes költségvetést javaslunk" - hangoztatta Barroso.

A londoni kormány attól fél, hogy a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó aránytalanul büntetné a londoni Cityt, ahonnan a kereskedők és a bankok valószínűleg New Yorkba vagy a Távol-Keletre települnének át.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.