BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyi elég a spekulánsok elriasztására?

A félelem uralta az ázsiai piacokat hétfőn, miután az amerikai hitelminősítés lerontásának következménye elfojtotta az Európai Központi Bank segélyígéreteit és a G7-ek csoportjának megnyugtató szavait.

Az ismeretlen jövővel szembesülve a befektetők az aranyhoz menekültek, amelynek ára újabb rekordot, unciánként 1721 dollárt ért el, miközben a részvénypiacok ismét kurzuscsökkenést szenvedtek el. A Reuters emlékeztet arra, hogy a romló hangulatra Nouriel Roubini közgazdász is felfigyelt, aki a Financial Timesben rámutatott: a Standard & Poor’s hibát követett el azzal, hogy a piaci pánik közepette leminősítette az Egyesült Államokat. A "jósprofesszor" meglátása szerint ezzel az S&P csak növeli a kétszeres visszaeséssel járó recesszió és a még nagyobb fiskális deficitek esélyét

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter egyébként az NBC és a CNBC tévének nyilatkozva kijelentette, hogy a Standard and Poor’s "valóban rettenetes ítélőképességről" tett bizonyságot, és úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak leértékelése "semmit sem jelent" és nem fog kihatni a befektetőknek az amerikai adósságba vetett bizalmára.

A fejetlenség annál is inkább riasztó volt, mert a G7-ek pénzügyminisztereinek azon ígérete ellenére következett be, hogy "készek intézkedést tenni a piacok stabilitásának és likviditásának biztosítására.". A befektetőket Ázsiában csak rövid időre nyugtatta meg az Európai Központi Bank meglepetésszerű közleménye, miszerint "aktívan megvalósítja" kötvényvásárlási programját az euróövezet adósságválságának leküzdésére.

Jó hír, hogy estek a spanyol és olasz államkötények hozamai azt követően, hogy az EKB jelezte: beavatkozik az olasz és spanyol államkötvények támogatása érdekében, és kereskedők szerint hétfőn el is kezdte a felvásárlást. Bár az EKB maga egyelőre nem jelentette be a vásárlások megkezdését, de kereskedők azt jelezték, hogy ez már érezhető a piacokon.

Az AMP Capital Investors stratégiai vezetője, Shane Oliver úgy vélte, a nemzetközi szervezetek végre akcióba lendülnek, az olasz és spanyol kötvények megvásárlása javít a helyzeten. A spekulánsoknak ezután kétszer is meg kell gondolniuk, hogy shortolják-e a két ország állampapírjait – vélte a szakértő. Más kérdés, hogy az EKB ténykedése csak egy centet tudott emelni az euró árfolyamán az ázsiai kereskedelemben, hiszen a befektetők már számtalanszor csalódtak Brüsszelben.

Az Európai Bizottság örömmel üdvözölte Olaszországnak azt a szándékát, hogy gyorsabban  építi le a költségvetési hiányát. A Financial Times Deutschlandnak nyilatkozva Olli Rehn, az EU valutaügyi biztosa kijelentette: üdvözlik Olaszország lépését és főként azt, hogy a költségvetéssel kapcsolatos kötelezettségek egy részét az alkotmányba foglalják.

Rehn derűlátó az EFSF válságalap kiterjesztett működésének megvalósítását illetően. Az euróövezet állam- és kormányfői július 21-én határoztak az EFSF bővítéséről és szeptemberre a tervek szerint meg is valósítják azt. "A technikai előmunkálatok legkésőbb szeptember elején lezárulnak. A parlamentek általi jóváhagyás pedig szeptemberben megtörténik" – szögezte le Rehn, hozzátéve, hogy a magánszektor csak ezt követően kezdheti meg a részvételt a görög segélyprogramban.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.