BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piaci összeomlás jöhet heteken belül

A hitelpiacokon figyelmeztető jelek vannak, és súlyosabb hatás lehet, mint amely a Lehman Brothers összeomlásakor jelentkezett.

Több európai bank adósságának biztosítása már történelmi szinten áll, írja a Telegraph. A biztosítási felárak magasabban vannak, mint a Lehman Brothers összeomlásakor. A Royal Bank of Scotland, a BNP Paribas, a Deutsche Bank és az Intesa Sanpaolo kötvényeinek biztosítási felára figyelmeztető jel lehet.

Az RBS CDS-felára 340 bázispont fölé emelkedett szerdán. „A probléma a likviditáshiány, ez okozza a bajt a bankoknak” – mondta egy londoni banki vezető. Hozzátette, az értés olyan, mint 2008-ban volt. „Úgy gondolom, egy piaci sokk felé haladunk” – mondta egy másik vezető bankár, aki azt is hozzátette, ez szeptemberben vagy októberben következhet be.

A piac Ben Bernanke Fed-elnök holnapi nyilatkozatára figyel; amennyiben az elnök újabb mennyiségi monetáris lazítást jelent be, illetve a gazdaságot stimuláló intézkedést, az lendületet adhat a piacoknak, ellenkező esetben csalódottságra lehet számítani, és a kockázatkerülés felerősödésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.