BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reálhozam, hitelre is

A nagyobb összegű reálhozamot kézhez kapó volt nyugdíjpénztári tagoknak is csak alig 60 százaléka tervezi, hogy legalább részben megtakarítja a rendelkezésére álló összeget, és viszonylag jelentős a hiteleiket törlesztők aránya. Közben – hosszú évek óta először – tavaly már csökkent a magyar lakosság megtakarításainak állománya.

Nagyon úgy tűnik, hogy a reálhozamként kifizetett, összesen nagyjából 200 milliárd forintnak csak a kisebbik része landol majd megtakarításként a hazai pénzügyi szolgáltatóknál, hiszen az átlag (80 ezer forint) feletti összegben részesülőknek is csak a nem egészen háromötöde kívánja részben vagy egészben megtakarítani ezt az egyszeri bevételt. A Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő megbízásából készült lakossági kutatás szerint a magánnyugdíjpénztáraktól átlag feletti reálhozamot kapók 58 százaléka takarítja meg részben vagy teljes egészében a napokban kiutalt pénzt. E csoport tagjai átlagosan közel 250 ezer forintot kapnak kézhez, ebből átlagosan 195 ezer forintot kívánnak félretenni, jellemzően rövid távra. A cél elsősorban a biztonsági tartalék képzése: a háztartásokhoz érkező reálhozam jelentős része lekötött betétbe, illetve a folyószámlákra kerül majd. A hosszabb távú befektetési lehetőségekkel jóval kevesebben kívánnak élni: például nyugdíjcélú befektetésekbe a reálhozam-kifizetéseknek várhatóan mindössze 17 százaléka vándorol vissza.

Azok körében, akik részben vagy teljes egészében elköltik az összeget, a legfontosabb cél a hiteltörlesztés: ezt követi a tartós fogyasztási cikk beszerzése, a gyermekek támogatása és a lakásfelújítás. (A teljes mintára vetítve 18 százalék azok aránya, akik a magánnyugdíjpénztártól kapott pénzt hiteltörlesztésre szánják.)

A megtakarítók körében a cél elsősorban a biztonsági tartalék képzése (56 százalék), és mindössze a megkérdezettek 28 százaléka jelölte meg a tartalékolás céljaként a nyugdíjasévek anyagi biztonságát is. Bár az elérhető adóelőny a megkérdezettek többségénél az első szempontok között szerepel a megtakarítások kapcsán, mégis az ilyen típusú, hosszabb távú befektetési formák – a tartós befektetési szerződés vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla – mindössze a válaszadók 4-6 százaléka számára merült fel alternatívaként.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.