BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robosztus idegállapotot követel a jelenlegi piaci libikóka

Az elmúlt hét egy új aranypiaci csúccsal kezdődött, majd a profitrealizálás jegyében heves zuhanással folytatódott. A Barclays Capital elemzői az aranyár 200 dolláros átmeneti esését azonban mindössze „egy egészséges korrekciónak” nevezték piaci kommentárjukban. És valóban. Csütörtök délutántól New Yorkban már ismét belehúzott a tőzsdei árfolyam, péntek estig ledolgozva a korábbi veszteségek felét – írja elemzésében az aranypiac.hu. A szakemberek szerint a biztos menedékre vágyó befektetőktől a jelenlegi piaci libikóka egyelőre türelmet és robusztus idegállapotot követel meg.

A hosszútávra berendezkedő befektetők perspektívájából nézve tulajdonképpen nem sok minden történt az elmúlt héten a nemesfémek piacán. Az arany árfolyama 3,25 százalékos heti veszteséget produkált Londonban, miután az azt megelőző héten még 6,45 százalékos (két hete 4,66 százalék) heti plusszal zárt.

Ugyanez érvényes az ezüstre is, amely -2,19 százalékot korrigált az egy héttel korábban teljesített 9,64 százalékhoz képest. Ugyanakkor mindkét nemesfém már bőven halmozott fel nyereséget az éve eleje óta ahhoz, hogy az elmúlt hét mindösszességében viselhető mínuszai miatt a befektetők többségének egyelőre ne legyen szüksége fejfájás elleni fájdalomcsillapítóra.

Miután pénteken az árfolyamok ismét jelentős pluszban zártak, máris úgy tűnhet, hogy a nemesfémek túl vannak a nehezén. A nagy kiárusítás szülte elbizonytalanodás azonban nyomott hagyott a piacokon, ami például egyértelműen kiolvasható az árfolyamok többszörösére emelkedett volatilitásából is. Ezzel az arany és az ezüst mintegy időben lemaradva követi a részvényindexek volatilitásának robbanásszerű növekedését. A biztos menedékre vágyó befektetőktől ez a piaci libikóka egyelőre türelmet és robusztus idegállapotot követel meg.

Az arany múlt heti gyengébb teljesítményére azt követően került sor, hogy korábban hét egymást követő héten át rekordot rekordra halmozott az árfolyam. Igazán fundamentális okai a csökkenésnek most sem voltak, mindössze technikai értelemben gyülemlett fel eladói nyomás a folyamatos és nagymértékű növekedés eredményeként. A rövidtávon kereskedő spekulánsok ilyenkor nem tehetnek mást, mint hogy eladnak, és ezzel betakarítják a papíron elért nyereségüket.

De volt, aki csak a határidős tőzsdéken megemelt letéti díjak miatt kényszerült likvidálni portfoliójából a nemesfémet. Ilyen természetű korrekciók természetes velejárói az árfolyamok emelkedésének, miközben középtávon a gyenge gazdasági növekedés, az euróövezet pénzügyi nehézségei, a dollár eróziója, a negatív reálkamatok, az inflációs nyomás a feltörekvő és a fejlett gazdaságokban, valamint a jelentős befektetői kockázatok miatt elengedhetetlen biztonsági tartalék képzése, kivétel nélkül mind az aranynak kedveznek.

Nem kell nagy látnoknak lenni annak felismeréséhez, hogy a nemesfémárak jövőbeni alakulását leginkább az elkövetkezendő hetek politikai és jegybanki döntései határozhatják meg. Merre tart az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, és születik-e egyezség Merkel és Sarkozy között a sok szakember által elutasított euró-kötvények ügyében? A világ vezető jegybankelnökeinek a Wyoming állambeli Jackson Holeban most hétvégén megtartott találkozójától is számítani lehetett meghatározó impulzusokra a nemesfémek piacát illetően.

Ehhez képest ott sok minden nem történt. Ben Bernanke Fed-elnök a nagy izgalommal várt pénteki beszédében elismerte ugyan, hogy aggasztóak az USA gazdaságának kilátásai, de iránymutatással nem szolgált a gazdaságélénkítő programok vonatkozásában. A befektetők viszont pont az efféle bizonytalanságot szeretik a legkevésbé, ezért ennek is betudható a nemesfémek árfolyamának pénteki gyors visszaemelkedése.

Az arany technikai grafikonján markáns horogként mutatkozik a korábban előrejelzett korrektúra és az újbóli visszaemelkedés. A korrekció mintaszerűen fordult vissza az 1.730 dollár körüli támaszszintről, amely mostantól erős bázisként funkcionál. Az előttünk álló héten nagy eséllyel folytatódhat az arany árfolyamának hullámvasútja, amely során ez a támasz ismételten tesztelésre kerülhet.

Ennek elestével veszélybe kerülhet a július elején indult rövidtávú emelkedés, de a hosszútávú trend, amelynek alsó határát a piros színnel jelölt 200-napos mozgóátlag jelöli, megnyugtató távolságra van. Mindösszességében egyelőre érdemes nagy volatilitásra felkészülni, ami nem utolsó sorban annak is köszönhető, hogy a Bernanke-beszéd nem szolgált egyértelmű iránymutatással a piacok számára.

Az ezüst technikai grafikonja igen érdekes képet mutat. Az árfolyam múlt heti esése egy erőteljes visszatesztnek bizonyult, amely visszavezette a kurzust a fekete vonalakkal jelölt szimmetrikus háromszögbe, ahonnan előbb lefelé, majd ismét felfelé történt kitörés. Ezzel technikai értelemben továbbra is a tankönyv szerinti forgatókönyvből lehet kiindulni, vagyis az elkövetkezendő nyolc hétben elméletileg 50 dollár feletti értékek jöhetnek a szürkésfehér nemesfém árfolyamában.

Az ezüstár tétova ingadozása a piac határozatlanságát tükrözi, ami a tőzsdén kereskedett alapok készletváltozásaiból is jól kiolvasható. Míg a legnagyobb ilyen típusú alap, az iShares Silver Trust készlete az elmúlt hét elején még 152 tonnával gyarapodott, addig a hét utolsó két napján már 191 tonnával csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.