BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Solar Capital: biztos befektetés a búza

A nyár derekán már nemcsak a hazai, de a globális gabonatermés nagysága is viszonylagos pontossággal prognosztizálható. A Solar Capital elemezése szerint a nemzetközi makro- és monetáris folyamatok miatt a búza és a rozs felértékelődésére is számíthatunk.

Augusztus beköszöntével érdemes egy pillantást vetni a gabonapiacra, ezen belül is elsősorban a búzára, hiszen az aratások az északi hemiszférán most érnek véget, és így már viszonylag pontos képet kaphatunk a búza idei globális termésadatairól. Az előrejelzések pedig már most is kecsegtetően hatnak a gabonák áraira.

„Mivel az idei termés a felhasználási igényt nem képes fedezni, és a gabona fogyasztása rövid időn belül a válság ellenére sem eshet vissza radikálisan, a gabonakészletek várhatóan tovább csökkennek, és az árak tovább emelkednek. A gabonák értékének alapvetően a jelenlegi globális monetáris politika is kedvez, hiszen a jegybankok folyamatos pénzbővítésével a valós eszközök felértékelődnek” – összegzi várakozásait Hont András, a Solar Capital elemzője.

A globális búzatermés a 2010-2011-es évben várhatóan 645 millió tonna lesz, ami 5,5 százalékos visszaesést jelentene a 2008-2009-es rekordterméshez képest. Kína búzatermése az idén várhatóan kis mértékben csökken a tavalyi évhez képest, Ausztrália viszont jóval kedvezőbb adatokkal büszkélkedhet. A búzával beültetett területek mértéke világszinten 2 százalékkal mérséklődve, 222 millió hektárra csökkent a 2010-2011-es évben, így talán nem is olyan meglepő, hogy idén nem sikerült a tavalyi termelési eredményeket hozni. A kisebb vetésterület mellett a hozamok a terület arányában is elmaradtak a korábbitól, hiszen az idei termésátlag mindössze hektáronként 2,9 tonna körül alakult.

A búza termésének nagy részét emberi fogyasztásra használjuk fel, a lakosság kalóriabevitelének globálisan közel 20 százalékát teszik ki a búzából előállított termékek. A kereslet közel ötödét az európai kontinens támasztja, a kínai kereslet – amely a középosztály proteindús ételek iránti radikálisan növekvő igényének köszönhető – pedig szintén feltartóztathatatlanul növekszik, megközelítve e szintet. Emellett a magas energiaárak következtében az alternatív bioetanol iránt is folyamatosan emelkedik az igény, amelynek szintén e gabonafajta az egyik fontos alapanyaga. Így nem is csoda, hogy a búza iránti kereslet az idei évben 662,7 millió tonnára emelkedett.

E fundamentumok mellett érdemes egy pillantást vetni a rozsra, amelynél a 2010-11-es termés több mint 31 százalékkal csökkent. A gabonapiac forgalmának oroszlánrészét adó chicagói árutőzsdén – amelyet a vállalkozó szellemű hazai befektetők is elérhetnek –, egy ilyen radikális visszaesés a jelenlegi piaci környezetben e terméknél is óriási árfolyam-emelkedéssel párosulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.