BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájci gazdaságkutató: Lépjen már közbe a jegybank!

Cselekvésre szólította fel a svájci jegybankot az ETH svájci gazdaságkutató intézet vezetője, miután az alpesi deviza újabb csúcsot ért el az euróval szemben.

Jan-Egbert Sturm a Blick című svájci lapnak nyilatkozva kifejtette, a svájci jegybanknak most már egyértelműen kellene kommunikálnia, mit tekint a svájci frank alsó jegyzési határának az euróval szemben. Sturm feltételezése szerint ezt az elképzelt árfolyamlimitet tesztelhetnék a pénzpiacok, később pedig a jegyzés ezen a szinten stabilizálódna és megszűnne az alpesi deviza további száguldása.

Sturm elsősorban egyértelmű kommunikációt és a túlértékeltség megszüntetésére irányuló további lépéseket vár a svájci jegybanktól (SNB) és nem jelölt meg pontos értéket a kívánt árfolyam terén. A szakértő leszögezte: a gyakorlatban ennek érdekében az SNB több milliárd értékben vásárolhat dollárt és eurót, a szükséges intervenció nagysága egyelőre nem látható. Az SNB-nek azonban meg vannak a kellő eszközei a frank gyengítésére és minél hitelesebb monetáris politikát folytat, annál kisebb összegre lesz szükség.

A szakértő szerint a piac túlreagálja az európai adósságválságot, a helyzet ugyanis távolról sem olyan rossz, mint a Lehman Brothers 2008-as összeomlása idején. Bár az amerikai konjunktúra lassul, a gazdaság enyhe növekedést mutat, Svájcnak pedig az elemző szerint nincs félnivalója, hiszen továbbra is vonzó a befektetők számára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.