BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint

A forint tovább erősödött délután az euróval szemben, és a lélektani 270-es árfolyam alá erősödött.

A hazai deviza 273,5-ös hajnali árfolyamról kezdett erősödni délelőtt, és egész nap vezette a régiós devizák versenyét az euróval szemben. Újabb impulzust az Egyesült Államok tőzsdenyitása után kaptak a feltörekvő piaci fizetőeszközök, így 270 alatt áll a kurzus.

A forint délutánra 1,35 százalékos szárnyalást tudott felmutatni a forint, amely a legjobbnak minősül a régióban. A forint erejét a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, illetve a svájci frank esése segítette. A lengyel zloty 0,5 százalékot javított pozícióján napon belül, míg a román lej mindössze 0,2 százalékkal erősödött. A cseh korona közben 0,3 százalékot esett a közös európai devizával szemben.

A svájci frankkal szemben még többet erősödött a hazai deviza: 245 forintos reggeli árfolyamról 238-as szint közelébe ereszkedett a kurzus.

„A svájci frank árfolyamküszöbbel kapcsolatos találgatások erősítőleg hatottak a forint euróval szembeni árfolyamára is” – vélekednek az Erste Bank közgazdászai.

„A svájci frank jelentős gyengülésének köszönhetően enyhülnek a magyar bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmak, és ennek köszönhetően a forint is olyan erősen nyitott, amire a múlt héten csak röpke ideig volt jellemző” – írta napi devizapiaci elemzésében Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

Hasonlóan látja a helyzetet Karsai Péter, a Commerzbank elemzője: „Jobban teljesít a hazai fizetőeszköz a térségbeli társainál, és ebben talán a svájci frank árfolyamának, konszolidálódásának is van némi szerepe, miután felröppent a hír, miszerint a Svájci Nemzeti Bank valahol 1,10 és 1,40 között egy meghatározott időre rögzítené az euró/frank árfolyamot.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.