BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szűk körön segíthet csak az Eszközkezelő

A bajba jutott adósok csak töredékének tud majd segíteni a napokban alakuló Nemzeti Eszközkezelő Zrt. A cég ugyanis legfeljebb ötezer jelzáloghitellel terhelt lakás megvásárlását tervezi 2014 végéig. Közben mintegy 50 ezer adós 457,3 milliárd forint értékű hitelét tartották számon nem fizetőként március végén.

Nem hoz drámai fordulatot a kilátástalan helyzetbe jutó adósok sorsában a most alakuló Nemzeti Eszközkezelő Zrt., elsősorban a rendelkezésre álló források szűkössége miatt. A kormány tervei szerint az eszközkezelő azokat a jelzáloghiteleiket nem fizető adósokat segíti majd, akik még az árfolyamgát alkalmazásával sem tudják törlesztéseiket fizetni, úgy, hogy megvásárolja és visszabérelteti lakásaikat. A bankokkal kötött megállapodás szerint ezt a hitelszerződésben szereplő forgalmi érték 55, egyéb városokban 50, községekben pedig 35 százalékáért teszi majd meg.

A tervezett ötezer lakás nagyon kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy a Magyar Nemzeti Bank március végén 1279,8 milliárd forint értékű, késésben lévő devizaalapú lakossági jelzáloghitelt tartott számon. Ennek több mint harmada, 457,3 milliárd forint értékű adósságot már több mint 90 napja nem fizették. Az árfolyamgát alkalmazásáról szóló törvény azonban kizárja az árfolyamgát alkalmazásából a 90 napnál hosszabb késedelembe esett adósokat. A lakáscélú hitelek 2549,3 milliárd forintos állományának 7 százaléka, a szabad felhasználású devizaalapú hitelek 2091,2 milliárd forintos állományának 13,3 százaléka 90 napnál hosszabb késedelmű.

Az árfolyamrögzítésből így kimaradó több mint 457,3 milliárd forint adósság átlagosan 8-10 millió forintos hitelekkel számolva mintegy 50 ezer adóst érinthet. Rajtuk kívül a jogszabály szerint azok sem kérhetik az árfolyamrögzítést, akiknek a devizakölcsöne 2014 vége előtt lejár, vagy más fizetéskönnyítő programban vesznek részt, vagy ingatlanuk forgalmi értéke 30 millió forint feletti. Azokat is kizárták a kedvezményből, akiknek a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanját több pénzügyi szervezet is jelzáloggal terhelte és közülük legalább egy adósságnál 90 napon túli a késedelmes fizetésük, vagy az érintett ingatlan végrehajtás alatt áll.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.