BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapírokba terelné a lakossági megtakarításokat a kormány

Még jobban visszavetné a bankok hitelezési aktivitását, ha megcsappanna a lakossági betétek állománya a kormány céljai nyomán.

A Világgazdaságnak nyilatkozó bankok szerint azonban várhatóan nem módosul érdemben a lakossági megtakarítások összetétele, ha a kormány az állampapírok közvetlen vásárlásra ösztönzi a háztartásokat.
 „A kormány azon dolgozik, hogy az emberek közvetlenül a hitelintézetek bevonása nélkül is tudjanak magyar állampapírokat vásárolni” – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta szeptember 1-jén az egyik kereskedelmi csatornának adott interjújában. A kormányfő szavai szerint céljuk, hogy az egyik legjobb kamatot fizető megtakarítást közvetlenül elérjék a háztartások.

A terv első pillantásra meglepő, mert a magánszemélyek jelenleg is több csatornán keresztül közvetlenül vásárolhatnak magyar állampapírokat. A postán elérhető a Kincstári Takarékjegy és a Kamatozó Kincstárjegy. A Magyar Államkincstár irodáiban, és annak internetes felületén pedig mindegyik állampapírból lehet vásárolni. Arra is lehetőség van, hogy elsődleges állampapír-forgalmazón keresztül az állampapír-aukciókra adjanak vételi megbízásokat.

A lakosság megtakarításain belül azonban alacsony és csökkenő tendenciájú az állampapírok állománya és a kibocsátott állampapírok tulajdonosai között is kicsi a hazai magánszemélyek aránya.  A jegybank adatai szerint a lakosság pénzügyi vagyonán belül az állampapírok aránya 8,8 százalék, miközben a bankbetéteké 29,5 százalék, a befektetési jegyeké 8,8 százalék, a készpénzé 8,2 százalék.  Forgalomban lévő állampapíroknak pedig a 4,8 százaléka van a háztartásoknál, közben a pénzügyi szolgáltatóknál és a jegybanknál 37,9 százalékuk, külföldieknél pedig 55,8 százalékuk.

A fentiek alapján a kormány célja nem a lehetőség megteremtése, hanem az arányok módosítása. Vagyis arra szeretné ösztönözni a háztartásokat, hogy a jelenleginél nagyobb arányban fektessék pénzüket közvetlenül állampapírba. Ez leginkább a bankbetétek rovására történhet, befektetési jegyekből és készpénzből várhatóan kisebb összeg irányítható át állampapírokba. A hitelintézetek betétállományának csökkenése viszont mérsékli a bankok finanszírozási lehetőségeit.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.