BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nem csoda, hogy a forint alulteljesít

Tegnap a hazai kötvénypiacon is nyomon követhető volt a kockázatkerülés: az eladók domináltak, a hozamok masszívan emelkedtek, az öt éves állampapír átlaghozama a keddi 6,81 százalék helyett tegnap már 7,13 százalékon zárt, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az 5 éves referencia csődbiztosítási felár is egyre magasabb szinteket ér el, tegnap már 470 bázispont felett zártunk. Természetesen a rossz hangulat meglátszik az euró/forint árfolyamának alakulásában is, már a 288-as magasság sem tanúsított ellenállást. A hazai deviza úgy tűnik ma is alulteljesít a zlotyval szemben, de ez nem is csoda, hiszen a lengyeleknél nem tartja bizonytalanságban a befektetőket olyan kérdés, mint a frankhitelek végtörlesztése 25 százalékkal a piaci szint alatt – vélekedett Karsai Péter.

„Tegnap konferenciabeszélgetést folytatott George Papandreau görög miniszterelnök, illetve Angela Merkel és Nicolas Sarkozy. A francia elnök és a német kancellár a konferenciabeszélgetés utáni nyilatkozatban azt hangoztatták, hogy mindketten meggyőződtek afelől, hogy Görögországnak helye van az eurozónában, így tehát nem tervezik kiebrudalni a helléneket a monetáris unióból. Anyilatkozatban viszont nem volt benne, hogy Görögország megkapja-e az októberre esedékes mentőcsomag-részletet” – hangsúlyozta az elemző.

Hozzáteszi, az EU-IMF-EKB trió szakértői csak most kezdték el az újbóli vizsgálódást, nagy valószínűséggel az ő véleményük alapján juthat hozzá Athén a következő forráshoz. Pozitív döntés esetén némi megnyugvásra lehet majd számítani, vagy legalábbis megállna egy ideig a hangulatromlás, ami az utóbbi napokban folyamatos volt.

Ma sok amerikai adatot tesznek közzé: az augusztusi inflációt, ipari termelési adatokat, heti munkanélküliségi számokat és a Philadalphia FED-index számait tudhatjuk meg. Ha összességében rosszabbak lesznek az adatok a várakozásoknál, az jelentheti azt, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk a QE3-as programhoz. Az euró/dollár árfolyama ma stabilan 1,37 felett jár, az dollár/forinttal 209 körül kereskednek a délelőtt folyamán.

Az SNB nem változtatott az irányadó kamatlábon, a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy megvédik a frankot az erősödéstől annak minden következményével együtt, sőt ha szükséges további lépéseket is végrehajtanak azért, hogy a frank gyengülni tudjon. A forint kis mértékben - 238,50 alá - tudott erősödni a bejelentések hatására – zárja kommentárját Karsai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.