BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár kiütötte az OTP-t - Több mint 10 százalékos mínusz

Kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben érkezett Lázár János bejelentése. A Fidesz-frakcó egyösszegű végtörlesztést javasol a devizaalapú jelzáloghitelesek számára, a svájci frankét 180, az euróét 250 forintos árfolyamon. Az OTP hanyatlik.

Zárás

Az OTP 10,7 százalékos eséssel zárt, 3 740 forinton. A bankpapír mérsékelni tudta zárásra a napközbeni 15 százalékos hanyatlását, amely egyébként a napi esési limitet jelenti.

16 óra előtt

Az OTP 15 százalékot zuhant, 3 560 forintra. A piacon óriási a kockázatkerülés, amelyet felerősített Lázár kijelentése. A bizonytalanság miatt a befektetők öntik a bankrészvényt.

15 óra után

Az OTP részvények kereskedését felfüggesztették a BÉT-en péntek délután, mert elérte a 10 százalékos esési limitet. A kereskedés folytatódása után már 11 százalékos szabadesést mutat a bankrészvény, 3 720 forinton áll a jegyzés.

14 óra után

Az OTP több mint 9 százalékot esett, így 3 800 forintra apadt egy részvény ára. A bankrészvények szerte Európában gyengülnek, azonban az OTP alulteljesítése kitűnik a sorból. A részvény már nincs messze a 10 százalékos árfolyam elmozdulástól, amely a papír kereskedésének felfüggesztését jelentené.

Délelőtt

Az OTP 7,35 százalékos esést mutat, 3 880 forinton áll a jegyzés a BÉT-et. Lázár bejelentése egyébként is borongós hangulatban érkezett. Herczenik Ákos, a Raiffeisen bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, egyértelműen Lázár bejelentése miatt esik ilyen jelentősen a részvény árfolyama.

A Fidesz-frakció azt javasolja a kormánynak, hogy tegye lehetővé az egy összegű végtörlesztést rögzített árfolyamon a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők számára – jelentette be a politikus. A rögzített árfolyam svájci frank esetében 180 forint, euró esetében 250 forint lenne.

A javaslat 300 ezer embernek nyújthat segítséget – fejtette ki Lázár János. A politikus leszögezte: a frakció ragaszkodik ahhoz, hogy a tranzakció minden költsége a bankokat terhelje, az ügyfél számára ne legyen költsége.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy kiterjesztik az árfolyamrögzítés lehetőségét azokra a devizahitelesekre is, akiknek az elmúlt hónapokban mondta fel szerződésüket a bank. A kezdeményezésről a kormány vasárnapi ülésén dönt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.