BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végtörlesztés: Növelni kell az osztrák bankok tőkeerejét

A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő figyelemmel kíséri a devizahitelek törlesztésére vonatkozó magyarországi terveket, amelyek szerint a piacinál jóval kedvezőbb árfolyamon lehet visszafizetni az adósságot, az ügyletekből származó veszteség pedig a hitelező bankokat terheli - erősítette meg a Reuters hírügynökségnek az S&P egy elemzője a Wirtschaftsblatt beszámolóját hétfőn.

Az osztrák gazdasági lap a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről szóló tervvel összefüggésben azt írta, hogy növelni kell az Erste és Raiffeisen osztrák bankcsoportok tőkeerejét.

Markus Schmaus, a társaság bankágazati elemzője a hírügynökségnek elmondta: az S&P "behatóan tanulmányozza" a terveket. Az osztrák bankok "jelentős összegekkel érintettek" a magyarországi devizahitelezésben - tette hozzá.

A devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésére vonatkozó terv veszteséget okozhat egyebek között az Erste Group Bank (Erste) és a Raiffeisen Bank International (Raiffeisen) bankcsoportoknak, és az UniCredithez tartozó Bank Austria számára - írta a Reuters.

A Wirtschaftsblatt hétfői számában arról számolt be, hogy az S&P szerint növelni kell a jelentős magyarországi kitettséggel rendelkező Erste és Raiffeisen osztrák bankcsoportok tőkeerejét, javítani szükséges a tőkének a kockázathoz viszonyított arányát szemléltető RAC (risk-adjusted capital) mutatót szükséges javítani. Ez a multinacionális pénzintézeteket tekintve jellemzően 7 és 8 százalék között van, az Ersténél viszont csak 5,6 százalék, a Raiffeisen kétharmadát ellenőrző Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-nál pedig 4,1 százalékon áll.

Ezért az S&P a két társaság tőkeerejének növelését sürgeti, leminősítést azonban rövid távon nem tart valószínűnek. A két bank hosszú távú adóskockázati besorolása egyaránt a legmagasabb, "A" kategóriában van, és egyik társaság sem áll besorolási megfigyelés alatt, a helyzet azonban középtávon változhat - mondta a lapnak Markus Schmaus.

Ugyanakkor "intenzív megfigyelést" igényelnek a frankban eladósodott magyarországi hitelesek törlesztési lehetőségeivel kapcsolatban elindult folyamatok, mert a két társaság "tetemes összegekkel érintett" az ügyben - tette hozzá.

Az Erste kinnlevősége 3 milliárd euró, a Raiffeisené 1,6 milliárd euró - írta a Wirtschaftsblatt.

A két társaság jelenlegi kedvező besorolását az indokolja, hogy rendszerszintű fontossággal bírnak az osztrák bankrendszerben, amiből adódóan arra lehet számítani, hogy az osztrák kormány szükség esetén a segítségükre siet. E státusz nélkül alacsonyabb kategóriában volna mindkét bankcsoport, az Erste az "A mínusz", az Raiffeisen pedig a "BBB mínusz" osztályzatot érdemelné - mondta az elemző.

Az S&P szerint kevéssé érintené az osztrák bankokat, ha tovább romlana az adósságválsággal küszködő euróövezeti tagországok helyzete, hiszen a Raiffeisen kitettsége például Görögországban csupán 118 millió euró, az Erstéé pedig alig 50 millió.

Egy újabb nyugat-európai recesszió viszont erősen sújtaná az osztrák nemzetgazdaságot és a kelet-európai országokat is. A visszaesés Nyugat-Európában "nem csupán Ukrajnát és a periféria többi piacát érné el, hanem még Csehországot és Szlovákiát is" - mondta az S&P elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.