BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A svájci jegybank segítsége nem volt elég - Szenvednek a frankhitelesek

A svájci frank árfolyama közel jár a szeptember elején kialakult fájdalmas szintekhez, mielőtt még a Svájci Nemzeti Bank (SNB) közbeavatkozott, és minimális célárfolyamot határozott meg az euró/frank kapcsán.

Szeptember elején 250 forint körül ingadozott az alpesi deviza árfolyama, mert a globális gazdasági kilábalással kapcsolatos aggodalmak felerősödtek, és az eurózóna szuverén adósságválsága is egyre mélyült. A befektetők pedig a biztonságos menedéknek tekintett svájci frankba menekültek. Az alpesi deviza erősödése azonban deflációs, illetve recessziós kockázatokat okozott Svájcban, ezért az SNB minimális célárfolyamot határozott meg, 1,2-es szinten.

A szeptember 6-ai bejelentésre a frank pillanatok alatt 1,1-es árfolyamról 1,2-ig szakadt az euróval szemben, így a frank/forint árfolyam 250 körüli szintről 230 alá süllyedt. Néhány napig e viszonylag „barátságos” árfolyam körül mozgott az alpesi deviza, azonban a forint euróval szembeni gyengülése miatt újra kedvezőtlenebb szintekre evezett a frank/forint árfolyam.

Egyrészt, a pesszimista globális pénz- és tőkepiaci hangulat hatására erőteljes gyengülésen mentek keresztül a feltörekvő devizák, így a forint is. Másrészt, a hazai kockázatok felerősödése (végtörlesztés, jövő évi költségvetés, lassú növekedés, esetleges recesszió) is a forint gyengülését segítette. Egy hónap alatt az euró/forint 275-ös szintről 295 fölé került, és október elején már nem sok választja el a 300-as szinttől a kurzust.

A forint euróval szembeni gyengülése oda vezetett (miközben az euró/frank stabilan 1,2 felett maradt, és a frank még minimálisan gyengült is), hogy az alpesi devizát 245 forint felett jegyzik a bankköri piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.