BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Jóval 300 felett lehet az euró, ha...

Már csak két napot kell várni, és kiderül, hogy a most vasárnap előirányzott hangzatos ígéretek valósággá válnak-e. Szerdán ugyanis betonba önthetik a „véglegesítő-csúcstalálkozón” az eddigi terveket – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Első körben a bankok, pénzintézetek feltőkésítésében kell megegyezni, majd utána jöhet a görög adósságelengedés kulcsának a megvitatása. A veszélyeztetett bankok több mint 100 milliárd eurós összeget kaphatnak, míg az adósságleírás kulcsa a korábbi 21 százalékos terv helyett akár az 50-60 százalékot is elérheti. 21 hónap alatt 13 csúcstalálkozót tartottak az EU adósságválságáról, így joggal merülhet fel bennünk az a kérdés, hogy most lezárulhat-e végre a PIIGS-országok szűnni nem akaró huza-vonája – vélekedett Karsai Péter.

„Ha nem, akkor rövidtávon jóval 300 fölé, ellenkező esetben viszont 290 közelébe mozdulhat az euró/forint árfolyama. A kivárás jegyében szerdáig várhatóan 294 és 298 között kereskedhetnek az euró/forinttal” – emelte ki az elemző.

Az Egyesült Államok augusztusi leminősítése után a Standard & Poors lépését a másik két nagy hitelminősítő még az idén követheti. Az eurózóna válságának lehetséges megoldása mellé felsorakozott egy, az USA-t nem túl jó fényben feltüntető hír, ezek hatására az euró/dollár árfolyama 1,39 fölé kúszott. Az EU-17-ek holnaputáni reménybeli döntése, illetve az amerikai leminősítési félelmek gyengítették a dollárt, így 214 alatt kereskednek a dollár/forint devizapárral – írja Karsai.

A hitelminősítők lépésétől való félelem talán nagyobb mértékben játszik szerepet a zöldhasú gyengülésében, mivel a másik fontos indikátor, az euró/frank árfolyama nem kezdett érdemben emelkedni, azaz a frank erős maradt az euróhoz képest. A kereskedők fenntartásokkal figyelik az eseményeket az EU válsággal kapcsolatban, szerdáig a bizonytalanság lehet az úr a piacokon.

„Alig változott az euró/forint árfolyama a vasárnapi EU-csúcsot követően, ma is 1,23 alatti szintekkel, a frank/forint devizapárban pedig 242-243 körüli árfolyamokkal számolhatunk. Az üres ígéretek, bármilyen eltökélteknek is tűnnek a politikusok, nem csökkentik a piaci szereplők kockázatkerülését. Szerencsés esetben szerdán fordulhat a kocka, és talán talpra tud állni az euró a frankkal szemben” – vázolta a pozitív forgatókönyvet Karsai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.