BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankárfolyam - A svájci kormány kész a nehézfegyverek bevetésére

A frank erősödése elleni harc jegyében Svájc szükség esetén nehézfegyvereket is bevet – írja a Financial Times Deutschland. (FTD).

Eveline Wildmer-Schlumpf pénzügyminiszter ugyanis a Reutersnek adott interjújában értésre adta, hogy a központi bank után a kormány sem maradhat tétlen a frank erősödése elleni harcban. A lehetséges intézkedések között említette a tőkeellenőrzést és a büntetőkamatok alkalmazását külföldiek számlái tekintetében. Ez szükség esetén távol tarthatja a befektetőket attól, hogy a tőkéjüket frankba történő befektetések révén helyezzék biztonságba.

E trendet mindenekelőtt az európai adósságválság és a világgazdaság gyenge kilátásai táplálják. Emiatt a frank kurzusa szárnyal, ami jelentős kárt okoz az exportorientált svájci gazdaságnak.

Az FTD szerint a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nulla kamat-politikával és masszív devizapiaci intervenciókkal lép fel a frank erejével szemben. A jegybank korlátlan euróvásárlással akarja megakadályozni, hogy az európai közös valuta kurzusa 1,20 frank alá süllyedjen. Wildmer-Schlumpf saját bevallása szerint elégedett az eddigi eredménnyel. A miniszter ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy emelnék-e az euró kurzusát 1,15-1,30 frankra, mert mint mondta, nem rá tartozik ez a kérdés. Az SNB eddig megfelelőnek találta a beavatkozás mértékét. Philipp Hildebrand, a jegybank elnöke azonban azt állította, a büntetőkamat nem megfelelő megoldás a problémára.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.