BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még most is el lehet érni 60 százalékos hozamot, így

Az elmúlt hetekben az nyert sokat a befektetésein, aki a megfelelő devizák erősödésére, a tőzsdék esésére vagy a volatilitás fokozódására fogadott. A következő időszakban a részvényekből és államkötvényekből olcsón bevásárlók nyerhetnek.

Miközben a részvénypiacok augusztus eleje óta gyengélkednek, egyes befektetéseken az elmúlt három hónapban is szépen lehetett keresni. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint több olyan abszolút hozamú alap is akadt például, amelynek árfolyama kifejezetten a tőzsdék esése után ugrott meg.

Az OTP EMDA és G10 euró származtatott alapjain mintegy 60 százalékos hozamot lehetett elérni az elmúlt három hónapban, az OTP Supra csaknem 40 százalékot emelkedett, ezek után pedig nem meglepő, hogy az alapkezelő származtatott alapjaiba fektető konstrukció, az OTP Premium származtatott alapok alapja is jól teljesített.

Mivel ezek az alapok főleg a devizapiacon felvett pozícióik révén, és különféle short-ügyletekkel értek el kiemelkedő eredményeket, hasonlóan magas hozamokat azok is el tudtak érni, akik hasonlóan fektették be a pénzüket. Magas hozamot tehetett zsebre az is, aki olyan konstrukcióba fektette a pénzét, amely a tőzsdei volatilitás emelkedésére játszott, és az is, aki a piacok esésére játszott például certifikátokon vagy ETF-eken keresztül – magyarázza Kiss Imre, a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Az amerikai részvénypiac árfolyamingadozását követő, a félelem barométerének is nevezett VIX index például 2009 tavasza óta nem látott magasságokban járt augusztus elején.

Mindezek a befektetések azonban, hiába hoztak sok pénzt az elmúlt hetekben, igen rizikósak. Az alacsony kockázatú, úgynevezett menekülő eszközök közül sem ment mindegyiknek jól viszont mostanában. Az év nagy részében újabb és újabb rekordokat döntő arany például augusztusvégére elveszítette menekülő eszköz jellegét, és az árfolyama együtt esett a részvényekével, vagyis a jelek szerint a befektetők próbálták realizálni a nemesfémen elért nyereségüket. „Az új menekülő eszközök a német államkötvény és a svájci frank lettek” – mondja Kiss Imre.

Az óvatos befektetőknek tehát ezeket ajánlják a szakemberek, hosszú távra viszont már arra biztatnak, hogy érdemes bevásárolni a most gyengén muzsikáló eszközökből. „Meg kell nézni, hol lehetnek jó beszállási pontok a részvénypiacon” – mondja például Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A részvényeket ugyanis a szakember szerint, ha a gazdaság jól működik, vásárolni fogják, márpedig a mostanában publikált makrogazdasági adatok felülmúlták a várakozásokat. Az S&P 500-as index jelenleg az 1080-1280-as tartományban mozog, ennek a sávnak az alján a vezető multinacionális cégek részvényeiből érdemes lehet kialakítani egy jól diverzifikált portfóliót.

Kiss Imre is lát fantáziát a részvényekben, de ő inkább a feltörekvő piaci papírokban bízik, ezek profitálhatnak ugyanis abból, ha a befektetők a fejlett piacokból az elharapódzó válság miatt kivonják a tőkét. Szintén jó lehetőséget tartogat a szakember szerint a magyar állampapírpiac, ha a 10 éves államkötvények hozama 8,2-8,3 százalékosra emelkedik, Kiss szerint érdemes lehet bevásárolni belőlük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.