BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tényleg csak ennyi kéne a bankoknak? - Megint bakot lőhetett az EBA

Az Európai Bankfelügyelet (EBA) egy "villámstresszteszt" után jelezte, hogy becslése szerint az európai bankoknak kereken 80 milliárd euróra van szükségük. Ez az adat meglepő - írja a bécsi Die Presse -, hiszen idén nyáron a londoni székhelyű EBA az európai bankok részére még csak 2,5 milliárd eurós plusztőkét tartott szükségesnek.

A Financial Times szerint a hatóság nyilván utánaszámolt és ezzel kapcsolatban a magasan eladósodott államok kötvényekeire vonatkozóan nagyobb leírásokat becsült meg. A hét végén az EU állam- és kormányfőinek csúcsértekelete foglalkozik majd a görögországi helyzettel és a bankok feltőkésítésével.

Az EBA-t a Lehman Brothers amerikai befektetési bank csődje után hozták létre, elsődleges célja egységes stressztesztek szervezése. Minden évben 90 európai pénzintézet köteles terhelési próbának alávetnie magát. Ugyanakkor az EBA által végzett stressztesztek hitelességét a piac megkérdőjelezi: a múlt nyáron végzett elemzés során 3,5 milliárd eurós mínuszt állapítottak meg és csak néhány bank bukott meg a teszten. Néhány hónappal később több ír nagybank is a csőd szélére került.

2011 nyarán az EBA ismét górcső alá vette pénzintézeteket. Azért, hogy elkerüljék a múltban elkövetett hibákat, kissé megszigorították a kritériumokat, de a bírálatok nem szűntek meg. A teszt során ugyanis  különösen jól teljesített a Dexia belga-francia pénzügyi konszernm amely október elején az összeomlás határára került és csak három állam által nyújtott mentőcsomag húzta ki a bajból.

A Die Presse emlékeztet arra, hogy szeptemberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 200 milliárd euróban jelölte meg az európai hitelintézetek pénzigényét. A nyomás alá került európai pénzügyi felügyelet október közepén újabb adatokat kért be a bankoktól. Azt egyelőre nem tudni, hogyan számolta ki most a 80 milliárd eurót az EBA, a szervezet nem kommentálta a híreket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.