BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durvul a spanyol helyzet: a peseta idején volt ilyen magas a hozam

A teljes eurózónával szembeni bizalmatlanság mítosza a szemünk láttára válik valósággá: Spanyolországban 1997-ben, még a peseta idején volt kénytelen olyan hozamokkal eladni kötvényeket, mint a mai aukción.

Az Államkincstár 2,5-3,5 milliárd eurónyi szeretett volna összesen kibocsátani 12, illetve 18 hónapos lejáratú kincstárjegyekből. A kereslettel nem is lett volna semmi probléma, az árfolyammal annál inkább, végül csak másfél évtizedes hozamcsúccsal sikerült értékesíteni a papírokat.

A 12 hónapos lejáratú papírból végül 2,6 milliárd eurónyit értékesítettek, 5,022 százalékos hozammal - ilyen szintre 1997 óta nem volt példa. Szeptemberben még 3,608 százalékon sikerült eladni a hasonló hozamú kincstárjegyeket. A 18 hónapos papírokat 1997-ben vezették be - azóta még nem volt példa rá, hogy ilyen magasan, 5,159 százalékon keltek volna csak el. A szeptemberi benchmark még 3,801 százalék volt.

A mostaninál is nagyobb bajt jelezhet azonban, ha nem, vagy csak nagyon magas hozammal sikerül értékesíteni csütörtökön a kibocsátásra szánt mintegy 3-4 milliárd eurónyi, tíz éves lejáratú államkötvényt.

A spanyol hozamokat azonban nem csak az esetleges olasz kisegítő csomagról való hírek tartják magasban, hanem a választás előtti bizonytalanságok is, még akkor is, ha a várakozások túlnyomó többsége szerint a középjobb erők nyernek majd vasárnap.

Ha még rövid időn keresztül ilyen szinteken kell pénzhez jutnia az országnak a piacokról, azt túléli, ám ehhez az új kormánynak nagyon hamar munkába kell állnia és gyors megszorításokkal lenyugtatni a piaci szereplőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.