BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így lehet vége a görög kálváriára való le-föl ugrálásnak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,44 pontos csökkenéssel, 16.751,09 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,19 százalékkal gyengült.

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. vezető befektetési tanácsadója szerint a görögországi belpolitikai fejleményekre figyel hétfőn a piac. A legfrissebb hírek szerint úgy tudni, hogy Görögországban februárban előre hozott parlamenti választásokat tartanak, továbbá új koalíciós, átmeneti kormány alakul, amelynek vezetője nem a jelenlegi miniszterelnök lesz.

Az egyelőre nem pontos információk miatt az Equilor szakértője arra számít, hogy kis mínusszal nyit a részvénypiac, később azonban, ha pozitív hírek érkeznek Görögországból, az megnyugvást hozhat a piacokon, és akár erősödéssel is zárhat a BÉT.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint nem látszik karakteres irány, nulla közeli nyitás várható, viszont a forint folytatólagos gyengesége továbbra is arra utal, hogy a felfelé irány kevésbé valószínű a magyar piacon. Hozzátette, hogy talán érdemesebb külföldi piacokon keresni az emelkedő részvényeket.

Az elemző úgy véli, hogy a "görög kálváriára való le-föl ugrálásnak ezen a héten talán vége, s mivel a csapkodás után a fejlett indexek kifejezetten egészséges képet mutatnak, ezért az év végi emelkedéssel egyelőre nincs probléma".

A BUX 82,37 pontos, 0,49 százalékos emelkedéssel, 16.782,53 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő OTP kivételével erősödtek

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.