BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomást gyakorol a svájci jegybank - Esik a frank

A döntéshozók készek lépéseket tenni, ha a gazdaság helyzete romlik, vagy deflációs fenyegetés jeleik meg – mondta Jean-Pierre Danthine, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) igazgatótanácsának tagja.

A frank továbbra is erős – nyilatkozta tegnap késő este Danthine Genfben. „Az idő múlásával tovább kell gyengülnie. Ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkövetelik, további intézkedéseket kell hozni” – mutatott rá a Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint. Danthine nem fejtette ki, hogy milyen intézkedésekre gondol.

Az SNB szeptember 6-án vezette be az 1,2-es euró/frank árfolyamküszöböt, miután az alpesi deviza rekordmagasságba erősödött, amely fenyegette az exportot és növelte a defláció veszélyét.

A svájci szakszervezetek azt követelik, hogy az SNB 1,4-es szintre emelje fel az árfolyamküszöböt, azonban a jelenlegi, igen feszült piaci körülmények között nehéz lenne megvédenie egy ilyen magas küszöböt.

Danthine azt mondta, a valuta az év korábbi részében „masszívan túlértékelt” volt, amely arra kényszerítette a döntéshozókat, hogy „rendkívüli” intézkedéseket hozzanak. A szakértő szerint az intézkedéseket nem véletlenül hozták, amely természetesen sokféle reakciót váltott ki. Emlékeztetett, a svájci valuta erejét nem csupán a gazdaság relatív jó teljesítménye okozta, hanem a „menedékszerepe” is.

Az SNB december 15-én tartja a következő ülését. Szeptemberben a fogyasztói árak 0,3 százalékos esését vizionálták 2012-re.

Az SNB ma azt is közölte, hogy a devizatartaléka 282,2 milliárd frankról  242,7 milliárd frankra olvadt október végére.

A frank ma 0,6 százalékot esett az euróval szemben, 1,22 felett jegyzik az alpesi devizát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.