BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord pánik Olaszországban - Újabb EU-dominó?

A hétfő reggeli kereskedésben újabb rekordot döntött az olasz államkötvények hozamfelára a német megfelelő papírokhoz mérten.

A referencia, 10 év lejáratú olasz államkötvények (BTP) másodlagos piaci hozama 6,59 százalékra szökött, így 481 bázisponttal haladta meg a német Bundok hozamát. Az euró bevezetése óta nem volt ilyen magas az olasz kötvények hozama.

Az olasz hozamszint még az augusztusinál is magasabb. Akkor az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette: feléleszti kötvényvásárlási programját, és a kereskedők szerint elkezdett olasz és spanyol kötvényeket vásárolni a másodlagos piacon a hozamok letörése érdekében.

Yves Mersch, az EKB kormányzótanácsának tagja a múlt héten azt mondta: az EKB sokszor tárgyalt már arról, hogy beszűnteti az olasz állampapírok vásárlását, amennyiben úgy ítéli meg, Róma nem áll elő az ígért reformokkal.

Elemzők szerint a 6,50 százalékos szint lélektani határt jelent az olasz kötvénypiacon, e felett ugyanis a déli állam már nehezen tudná fenntartható módon piaci forrásokból finanszírozni államadósságát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.