BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több éves mélyponton a forint

Két és fél éves mélypontra került a hosszú hétvégén a forint az euróhoz képest. A negatív csúcsot kedden késő délután érte el, ekkor 309,8 forintot kérhettek el egy euróért, és nem látszott javuló tendencia. Ennél is rosszabb árfolyam utoljára 2009. március 30-án volt.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a forint árfolyamának mozgása az elmúlt napokban sokáig nem hasonlított a régió többi fizetőeszközének tendenciájára. A rossz állapot magyarázatát így az elemzők döntően a hazai gazdaságpolitikában és az ebből fakadó sérülékenységben keresik.

A régiós trendből először múlt szerdán szakadt ki Magyarország, amikor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a leminősítés lehetőségéről beszélt, valamint arról, hogy az ország megválna az összes devizában denominált hiteltől. A következő beszakadás péntek délután jött el, elemzések szerint elsősorban azért, mert a piac a környező országoknál rosszabbul reagált a csalódást keltő olasz kötvényaukcióra. A két és fél éves mélypontot már ekkor elérte a forint a 304 forint körüli euróárfolyammal, a helyzet pedig később tovább romlott.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.