BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A frankról spekulálnak a piacon - Csökkent a jegybank tartaléka

A svájci frank gyengült, miután a fogyasztói árak csökkentek novemberben, növelve a spekulációt, hogy az ország központi bankja lépéseket tesz a valuta erede ellen

A frank mind a 16 vezető devizával szemben esett kettő kivételével a Bloomberg adatai alapján, miután a szövetségi statisztikai hivatal közölte a fogyasztói árakat. Az infláció -0,5 százalékon alakult az egy évvel korábbihoz képest, amely a legnagyobb csökkenés 2009 októbere óta. Ez arra ösztönözheti a Svájci Nemzeti Bank (SNB) döntéshozóit, hogy negyedéves ülésükön stimulálják a gazdaságot.

„Az árak csökkenése Svájcban, valamint a jövő évi recesszió reális veszélye miatt az SNB-nem bátor lépéseket kell tennie” – mondta Michael Derks, az FX Pro Financial Services Ltd. londoni piaci stratégája. „A túlértékelt átváltási árfolyam hatalmas károkat okoz a gazdaságnak. Még egyszer merész lépést kell tenniük, és 1,30-ra növelni az árfolyamküszöböt (az euróval szemben)” – vélekedett.

Az SMB szeptemberben vezetett be 1,2-es minimális átváltási árfolyamot az euróval szemben, miután a frank majdnem paritásra erősödött a közös európai deviza ellenében, miután jelentősen romlottak a világgazdasági kilátások, valamint az eurózóna adósságválsága egyre mélyült.

A svájci valuta 5,2 százalékot esett az elmúlt 6 hónapban, amellyel a legrosszabb fejlett piaci fizetőeszközzé vált a Bloomberg korreláció-súlyozott indexe alapján.

A közgazdászok 0,3 százalékos csökkenést vártak a fogyasztói árak tekintetében. Adam Cole, az RBC Europe Ltd. globális devizapiaci stratégája szerint a 0,5 százalékos árcsökkenés után nőtt a valószínűsége annak, hogy az SNB emeli az árfolyamküszöböt.

Az SNB devizatartaléka (a Nemzetközi Valutaalap sztenderdje alapján számolva) 229,3 milliárd frankra esett november végére az októberi 245 milliárdról – közölte a jegybank.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.