BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig veszik a 15 éves magyar adósságot, kiugró drágulás

A 3 éves államkötvényekből a terv szerint tudott értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), miközben az 5 éves állampapírokból többet, míg a 15 évesekből kevesebbet tudott eladni a kibocsátó.

Az elsődleges forgalmazók 30,6 milliárd forintnyi 3 éves államkötvényre nyújtottak be ajánlatot, amely kétszeres lefedettségnek felel meg a 15 milliárdos tervhez képest. A hozamok 8,16 és 8,35 százalék között szóródtak, az áltagos hozamszint 8,31 százalékon alakult. A hozam 13 bázisponttal csökkent a két héttel ezelőtti aukción kialakult átlaghoz képest. A hozam 9 bázisponttal csökkent a tegnapi referenciához képest.

Az 5 éves államkötényekből 56,16 milliárd forintnyit is megvásároltak volna a befektetők, amely 4,68-szoros túljegyzése a 12 milliárdos tervhez képest. A jelentős keresletre való tekintettel 5 milliárd forinttal többet, 18 milliárdnyi papírt adott el az ÁKK. A hozamok szűk tartományban mozogtak: a minimális hozam 8,68, a maximális 8,72 százalékon alakult, az átlagos hozam pedig megegyezett az intervallum felső határával. A hozam 2 bázisponttal került feljebb a két héttel korábbi eladáshoz képest. Ugyanakkor 8 bázisponttal alacsonyabban alakult, mint a szerdai másodpiacon kialakult referenciahozam.

A 15 év lejáratú adósságpapírokra 7,8 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, vagyis nem jegyezték le az összes kötvényt az elsődleges forgalmazók. A kibocsátó a közel felére vágta a 8 milliárdos tervet, végül 4,5 milliárdnyi kötvényt adott el. A minimális hozam 8,85, a maximális 8,96, míg az áltagos hozamszint 8,93 százalékon alakult. A hozam 101 bázisponttal emelkedett a legutóbbi, október 20-ai aukcióhoz képest. Ugyanakkor mindössze 1 bázisponttal magasabb az átlagos hozamszint a tegnapi másodpiaci szinthez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.