BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik a tőzsde, gyengülnek a magyar kötvények a leminősítésre

A magyar államkötvények hozama emelkedésnek indult, a BUX eséssel kezdte a napot, miután a Standard & Poor’s befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába minősítette le Magyarország adósságát.

Az S&P szerda este közölte: megvonja Magyarország befektetésre ajánlott adósminősítését. A forint 303-304-es szintről 307-ig esett az euróval szemben. Csütörtök délelőtt 306,5 közül jegyzik a közös európai devizát.

„Az S&P döntése egyértelműen mutatja a befektetők értékítéletét: az unortodox gazdaságpolitika gyakran nem piackonform, és a nemzetközi szervezetekkel irányába meglévő rugalmatlanság is rendkívül káros az ország megítélését, valamint a finanszírozási kilátásokat tekintve” – vélekedett elemzésében Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza.

A 10 éves magyar államkötvények hozama 7 bázisponttal emelkedett, 9 százalék fölé – írja a Bloomberg. A BUX közel 2 százalékos eséssel kezdte a napot, amely két hete a legnagyobb csökkenés. Az OTP vezeti az esést: 3,6 százalékkal esett a bankpapír.

„Úgy látjuk, hogy az S&P lépését követheti a Fitch is” – írta Gárgyán Eszter, a Citigroup budapesti elemzője a Bloomberg szerint.

A folyamatokat egyértelműen a leminősítés okozza, ugyanis a nemzetközi befektetői hangulat kedvező. A vezető európai tőzsdeindexek 1 százalék körüli emelkedést mutatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.