BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire költi a pénzét, aki jól járt az szja-változással?

Az idei évben a gazdasági környezet változása mellett a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is jelentős hatással voltak a háztartások megtakarításaira. A piaci tényezők mellett az idén életbe lépett szja-változás, a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése, valamint a végtörlesztés befolyásolta leginkább a lakossági megtakarításokat. A K&H az ősz folyamán több mint kétezer prémium kategóriás magánbefektetőt kérdezett meg arról, milyen hatással voltak mindezek a tényezők az egyéni megtakarításaikra, illetve milyen további kilátásokra számítanak a következő egy évben.

A K&H országos befektetői rendezvénysorozatának keretében az elmúlt két hónapban több mint 2000 prémium kategóriás magánbefektetőt kérdeztek meg arról, miként alakultak egyéni megtakarításaik, az egyes intézkedések milyen hatással voltak azokra, illetve a következő 12 hónapban milyen várakozásaik vannak befektetéseiket illetően.

„Az eredményekből az látható, hogy a prémium ügyfelek körében inkább optimista hangulat uralkodik, hiszen mind az idei, mind a jövő évi megtakarításaikat illetően a többség növekedésre számít. Az idei megtakarításaikra vonatkozóan 27 százalék jelentős növekedésről számolt be, de az 1 millió forint alatti növekmény volt a leggyakoribb. Ezzel egyidejűleg a megkérdezettek mintegy 16,8 százalékának csökkennek idén megtakarításaik. Ami a következő évre vonatkozó várakozásokat illeti, az látható, hogy minimális növekedést mutat azoknak az aránya, akik megtakarításaik növekedését feltételezik (55,6%), miközben ennél nagyobb mértékben csökken azok aránya, akik a megtakarítások csökkenését valószínűsítik (12,3%) – vélhetően a végtörlesztések kifutása miatt” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Az szja-változás hatására a megkérdezettek 21,4 százaléknak nőtt a havi jövedelme, miközben a többségnél (60,0%) nem történt érdemi változás. A többlet jövedelem legnagyobb arányban megtakarításra fordítódott (63,5%), és a befektetők csupán 18,7 százaléka jelezte, hogy elköltötte, 11 százaléka pedig, hogy hiteltörlesztésre fordította az adóváltozás eredményezte bevétel növekedést.

A végtörlesztést illetően a befektetők mindegy 16,2 százaléka nyilatkozta, hogy érinti vagy érinteni fogja a fix árfolyamon történő devizahitel visszafizetés, és az érintettek mintegy 16,3 százaléka jelezte, hogy az összes megtakarítását erre fordítják. „Azok számára, akik a végtörlesztés vagy más okok miatt idén megtakarításuk kisebb-nagyobb részét felhasználják, érdemes hosszabb távra előre gondolkodni, és a havonta „felszabaduló” összegekből fokozatosan újraépíteni pénzügyi tartalékaikat, amire a rendszeres megtakarítási megbízást javasoljuk. Ennek lényege, hogy a különböző befektetési eszközök vétele havi rendszerességgel történik, így elkerülhető az egyszeri vásárlás árfolyam-kockázata is” – javasolja a vezérigazgató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.