BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőre kapnak a fémárak

Az idén várhatóan erősödnek az iparifém-árak, miután tavaly a recesszióval kapcsolatos spekulációk miatt mélybe estek. Ám recessziótól már nem kell tartani, ha a kínai gazdasági folytatja növekedését – mutatott rá a Credit Suisse AG nyersanyagpiaci elemzője.

Ric Deverall szerint még szűkösek a piacok, de, ha igazak a makrogazdasági várakozások, akkor a keresleti és kínálati változások megmozgatják majd az árakat is. A szakember egy szingapúri interjújában úgy vélekedett – jelenti a Bloomberg –, hogy 2012-ben a platinacsoport fémei és az ipari fémek árai kapnak leginkább életre.

A tavalyi nyersanyagárak az európai adósságválságra és a kínai gazdaság hűlésének hírére reagálva gyengültek. A gazdasági aktivitás jó jelzője a réz, amelyet az építőipar és a járműgyártás is használ. Ára 2011-ben 21 százalékot esett, a katalizátorgyártásban használt palládiumé pedig 18 százalékot. Deverell szerint a közvélemény mindig alulbecsüli a kínai növekedést. Nyolc-kilenc százalékos bővülés nagyon is elképzelhető, fenntartható.

A réz háromhavi szállítású jegyzése a Londoni Fémtőzsdén 7500 dollár körül alakul a szingapúri jegyzésben. Decemberben 3,6, novemberben 1,3 százalékot veszített értékéből. A palládium spotpiaci ára unciánként 640 dollár körül van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.