BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így reagált az olaj az iráni embargó hírére

Kissé drágult a kőolaj arra a hírre, hogy az Európai Unió július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen.

Közép-európai idő szerint dél körül az északi-tengeri Brent kőolajfajta hordónkénti ára 34 centtel 110,20 dollárra emelkedett, a nyugati féltekén irányadó WTI 7 centtel 98,40 dollárra drágult.

Elemzők megjegyezték: az embargót a piac már beárazta, ezért nem emelkedtek ennél nagyobb mértékben az árak, és az is behatárolta az drágulást, hogy az embargót csak késleltetetten vezetik be. Másrészt a piacot egyelőre jobban aggasztják az európai adósságválság fejleményei, tekintettel arra, hogy igen lassan haladnak a görög adósságrendezéssel kapcsolatos tárgyalások.

A dpa összeállítása szerint az EU kőolajimportjában Irán nem játszik jelentős szerepet: tavaly az első kilenc hónapban a huszonhetek 896 millió hordó olajat vásároltak (egy hordó 159 liter), ennek 4,4 százaléka származott Iránból.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az EU 14,5 milliárd euró értékben vásárolt 2010-ben Iránból, 52 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ez szinte teljes egészében nyersolaj volt.

Az Iránba irányuló uniós kivitel 10,4 milliárd euróról 11,3 milliárdra emelkedett 2010-ben, főként gépek és berendezések mentek a közel-keleti országban.

Az EU importjában Irán a 22., az exportban a 25. helyet foglalja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.