BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordközeli szinten a frankárfolyam

Az év utolsó napja is izgalmasra sikeredett. Az alapvetően csendesnek, már-már unalmasnak induló napot a mind belföldről, mind külföldről sokat kritizált jegybanktörvény szavazása rázta fel – kezdi elemzését Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

Mivel az IMF-EU tárgyalások megszakadásának egyik oka éppen ez a törvény tervezett volt, annak elfogadása után az addig a 310-311-es sávban tartózkodó árfolyam hirtelen gyengülni kezdett egészen a 315,65-ös csúcsig. A tárgyalásokat övező bizonytalanság nem tesz jót az árfolyamnak, és amíg ez ügyben nincs előrelépés, addig maradhat a jelenlegi gyenge, vagy az újabb rekordokat döntően gyenge árfolyam – mutat rá a Commerzbank közgazdásza.

„Kérdés, hogy mikor fogy el a piac türelme, ha mégsem sikerülne megegyezni. Ma reggel csak kicsivel a pénteki csúcs alatt kezdjük a napot, és mivel ma sem London, sem az USA nem dolgozik alacsony likviditás várható akár nagyobb kilengésekkel” – hangsúlyozta Bámli Károly.

Továbbra sem sikerült áttörnie az 1,30-as szintet az euró/dollár keresztnek, maradt a dollár az „erős oldalon”. Ez nem jó hír a forintnak sem, továbbra is alacsony szinten van a kockázatvállalási hajlandóság. Ma az amerikai és a londoni piacok is zárva lesznek, tehát e téren túl nagy változás nem várható. A héten fontos adatokat publikálnak az USA-ban, ha ezek nem maradnak el a várttól, és ha az általános hangulat is jó lesz, akkor talán a dollárnak is sikerülhet majd az 1,30-as szint fölé gyengülni, bár ehhez az eurózóna felől is kellene néhány jó hír – vélekedett az elemző.

A frank folytatta a december közepén kezdődött erősödését az euróval szemben az év utolsó kereskedési napján is. Ma reggel már közelebb volt az 1,21, mint az 1,22, ami sajnos azt jelenti, hogy a forint árfolyama viszont inkább a 260-as szinthez közelít – tette hozzá.

A ma reggeli frank/forint árfolyam az augusztusi csúcsot leszámítva, a legmagasabb az elmúlt 365 napot tekintve. (Tavaly augusztus közepén 260 forint felett is jegyezték a svájci frankot, a forint történelmi mélypontja 272-es jegyzés felett alakult a frank ellenében – A szerk.) Nem kezdjük tehát jól az évet a „svájcival” szemben sem. Amíg a forint nem szedi össze magát és nem érkeznek jó hírek, addig nem is nagyon várható újra 250 alatti árfolyam – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.