BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új történelmi csúcson a magyar csődkockázat

Egyre nagyobb esélye van annak, hogy Magyarország csődbe megy. A piaci finanszírozás hosszabb távon nem tartható fent 10 százalékos hozamszintek mellett; ez meglátszik a csődkockázati mutató alakulásában is.

Új historikus csúcsra emelkedett a csődkockázati mutató (CDS-felár) a Markit adatai szerint. A magyar államadósság törlesztésnek leállásának esetére köthető biztosítási felár 650 bázispont fölé emelkedett.

Magyarország államcsődjének halmozott valószínűsége 36 százalék felett áll 5 éves időhorizonton kedden délután. A CDS-felár erőteljesen emelkedett, miután egyre fokozódott a bizonytalanság, hogy Magyarország képes lesz-e megállapodni egy hitelkeretről a Nemzetközi Valutaalappal.

Hasonló folyamatok játszódnak le az állampapír-piacon. A magyar állampapír-piacot az elmúlt napokban jellemző folyamatok arra utalnak, hogy a finanszírozási helyzet a fenntarthatatlanság felé közelít. Egy hét alatt közel 100 bázisponttal emelkedett a 10 éves magyar államkötvény hozama, és mára az 5 éves kötvények hozamszintje is kétszámjegyű lett a másodlagos piacon.

A 10 éves magyar államkötvény referenciahozama a másodlagos piacon 10,32 százalékra emelkedett, amely 28 bázispontos hozamugrásnak felel meg a tegnapi szinthez képest. Hétfőn 10 százalék fölé emelkedett a hozam, amelyre 2009 júniusa óta nem volt példa.

Kedden már az 5 éves állampapírok hozama is kétszámjegyű lett. A referenciahozam 41 bázisponttal, 10,31 százalékra módosult.
A magyar kormányzat retorikája egyre inkább szembehelyezkedik a nemzetközi szervezetekkel, az EU-val, az IMF-fel, a hitelminősítő ügynökségekkel, valamint az ország központi bankjával. Nem meglepő, hogy ez elijeszti a nemzetközi befektetőket – vélekedtek keddi kommentárjukban a Danske Bank közgazdásza. A növekvő kitárazásért (eladói nyomást) a kormányzat kommunikációját hibáztatták az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.