BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A piac tesztelné a svájci jegybank elszántságát

Tegnap az eurózónás hírek mozgatták az euró/dollár árfolyamát, ami pedig az euró/forint árfolyamára volt hatással, a klasszikus módon: amikor a dollár gyengült az euróval szemben, a forint erősödött, amikor erősödött a dollár, akkor pedig gyengült a forint – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Bár tegnap reggel megint „benéztünk” 290 alá a piaci hangulat romlásával párhuzamosan egészen 293,49-ig gyengültünk. A gyengülésnek persze lehet egy sokkal prózaibb oka is: a kereskedők zsebre tették az elmúlt időszak forint erősödésének eredményét. A 289-es szintekről való visszagyengülést Angela Merkel nyilatkozata is segítette. Kína ugyanis együttműködést mutatna, hogy az EFSF mentőalapot (természetesen bizonyos feltételek mellett) anyagilag támogassa, de erre a német kancellár azt válaszolta, hogy Európának először saját erőből kell a saját portája előtt rendet rakni. Csakhogy ez a rendrakás már évek óta húzódik. Ma az amerikai adatok érkeztéig 292 körüli árfolyamokra számíthatunk – vélekedett Karsai Péter.

Ma az amerikai NFP (non-farm payroll, mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak – a szerk.) és egyéb munkaerő piaci adatok napja van. Múlt héten az új munkanélküli segély kérelmek száma tizenkét ezres csökkenést mutatott, viszont az ADP adat, ami az NFP előfutárának tekinthető, rosszabb lett a vártnál” – írja a Commerzbank elemzője.

„Az előbb említett adatok markánsabb hatással lehetnek az árfolyamokra, mivel a QE3 kérdése még mindig nem dőlt el. Az elmúlt időszak javuló makroadatai alapján nem lenne feltétlenül szükséges a „csomag”. A QE3 ugyanakkor lökést adna a piacoknak, javulna a hangulat, gyengülne a dollár, növekedne a kockázatvállalási hajlandóság. Ha még a görög illetve a portugál ügy is rendeződne, akkor hosszú idő után nyugodtabb időszak következhetne, tartósan 1,30 feletti euró/dollár árfolyammal, 200-210 körüli dollár/forint kurzussal” – mutat rá a szakértő.

A január utolsó hetében felgyorsult frank erősödés lendülete megtört az elmúlt napokban, sőt az 1,2031-es szintről egészen 1,2067-ig „gyengült” a frank. Az eurózónás problémákon túl a piaci várakozásoknak is szerepük lehet a jelenlegi árfolyam kialakulásában, hívta fel a figylemet.

Hozzátette: lassan öt hónapja, hogy a Svájci Nemzeti Bank bejelentette az 1,20-as árfolyamkorlátot, és most úgy tűnik, hogy egyes piaci szereplők tesztelnék, hogy mennyire erős is ez a „korlát”, mennyire elszánt a jegybank a gát védelme érdekében.

Tegnap két hónapos csúcsára erősödött a frank/forint árfolyama, kora reggel még a 240-es szint alá is benézett. Ha a forint tartani tudja a formáját, és a frank is tudna gyengülni az euróval szemben, akkor talán újra 230-as szinteket láthatunk – zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.