BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mitől gyengült a forint?

Profitrealizálások miatt gyengülhetett vissza 288-ig a forint az euróval szemben Karsai Péter szerint. A Commerzbank közgazdásza ugyanakkor úgy látja, hogy az amerikai piacnyitás erősítheti a forintot, de nem jelentős mértékben. Az Egyesült Államokban tegnap szünetelt a kereskedés.

Délelőtt 286 forinton is jegyezték az eurót, amelyre a tegnapi 290 alatti szintekről erősödött a hazai deviza, miután Görögországnak megszavazták a második hitelcsomagot.

Karsai Péter a Világgazdaság Online-nak azt mondta, most előtérbe kerülhet a többi PIIGS ország, és az európai makrogazdasági adatok határozhatják meg a hangulatot.

Hozzátette, az IMF-tárgyalások is fontosak a forint szempontjából, és ha elhúzódnak, akkor az nem tesz jót az árfolyamnak. Ha nem lesznek gördülékenyek a tárgyalások, akkor a forint gyengülhet, de májusi megegyezés még tolerálható – vélekedett.

A következő 1-2 hónapban 285-295-ös szintek között ingadozhat a forint, sikeres megegyezés esetén 280-hoz közelebbi árfolyam valószínű a Commerzbank elemzője szerint. Ehhez azonban pozitív nemzetközi hangulat is szükséges.

Az iráni olajválság is egy kockázati faktor – mondta Karsai. Ha az olaj ára felszökök, az visszavetheti a globális növekedést, amely negatív hatást gyakorolhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.