BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehezen fogyott a magyar államadósság – Terv alatti értékesítés

Az Államadósság Kezelő Központ 43 milliárd forintnyi állampapír kibocsátását tervezte, azonban végül 40 milliárdnyi papírt tudott piacra dobni. Az 5 éves kötvényekből 5 milliárddal a terv alatt adott el, a 10 éves papírokból pedig 2 milliárddal többet dobott piacra.

A 3 éves államkötvényekből az elsődleges forgalmazók 28 milliárdnyi ajánlattal jelentkeztek be, így az ÁKK az eredetileg tervezett, 20 milliárd forintnyit adott el. A lefedettség 1,4-szeres szinten alakult. A hozamok szűk tartományban szóródtak: a minimális 8, a maximális 8,26, míg az átlagos hozamszint 8,22 százalékon alakult, amely 22 bázispontos csökkenést jelent az előző aukcióhoz viszonyítva.

Az 5 éves papírokból a tervezett 15 milliárd helyett 10 milliárdnyit dobott piacra az adósságkezelő. A befektetők 14,2 milliárdnyi papírra tartottak volna igényt, így az alacsony érdeklődés miatt az ÁKK visszavágta a kibocsátást. A hozamok 8,25 és 8,33 százalék között szóródtak, az átlagos hozam 8,3 százalék lett. A hozam 34 bázisponttal esett a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest.

A 10 éves állampapírokból 19,85 milliárdnyira jelentkeztek be az elsődleges forgalmazók, így 8 milliárdról 10 milliárdra emelte a kibocsátási mennyiséget az adósságkezelő. A minimális hozam 8,29, a maximális 8,34, az átlagos hozam 8,3 százalékon alakult. Ez 40 bázispontos csökkenés az előző aukcióhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.