BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bízhatunk a fellélegzésben, elvonulóban a viharfelhő

Tegnap délelőtt az MNB a kereskedelmi bankok hitelezését ösztönző intézkedést jelentett be. A jegybank által fedezetként elfogadott értékpapírok köre bővült, ezzel jobban felpöröghet a bankok kihelyezési tevékenysége, kezdi elemzését Bámli Károly, a Commerzbank közgazadásza.

A hír a jónak mondható nemzetközi hangulat mellett 290,50-ig tudta erősíteni a forintot. Délutánra viszont ismét az MNB alakította a forint árfolyamát, de ezúttal a mérsékelt gyengülés irányába. A kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón kiderült, hogy magasabb inflációra, és néhány negyedéven keresztül 7 százalékon stagnáló alapkamatra számíthatunk, a bejelentés után (sokan vártak utalást még egy idei kamatcsökkentésre) 290,50-ről 292,50-re ugrott az euró/forint árfolyama, de estére sikerült a reggeli nyitószintre visszaerősödnie – mutatott ár Bámli Károly.

A deviza kötvénykibocsájtás terve kapcsán újra felerősödtek a gyors IMF megállapodást sürgető hangok. Az MNB szerint is ez lenne a kulcs a kockázati felárak csökkenéséhez, a magyar eszközárak stabilitásához, az olcsóbb finanszírozáshoz és a versenyképesség javulásához – tette hozzá a Commerzbank szakértője.

Európa esetében egyre inkább bízhatunk abban, hogy hamarosan fellélegezhetünk. Mario Monti tokiói látogatásán ma hajnalban úgy fogalmazott, hogy „az eurózóna gondjai nagyjából megoldottnak tekinthetők, a monetáris unió feletti viharfelhő elvonulóban van”. A tegnapi Merkel nyilatkozat is azt sugallja, hogy sikeres lehet a hétvégi Eurogroup találkozó – emlékeztet Bámli.

A Moody’s szerint egyrészt érthető az uniós vezetők kincstári optimizmusa, de túlzás lenne azt állítani, hogy már kint van az Unió az erdőből. Az óceán túloldalán a Fed elnöke aggodalmát fejezte ki, hogy az Egyesült Államok gazdaságának talpra állása mégsem fog olyan simán és gyorsan menni, mint ahogy az a kedvező makro adatok alapján tűnne. Sok piaci szereplő már a QE 3.0-át, és likviditás bőséget látja a horizonton, ami már most enyhe risk-on módba kapcsolt sokakat. Az eurónak így sikerült az 1,33-as szint fölött maradnia tegnap, ma reggelre pedig már az 1,34-es szint volt közelebb. Ez a jó hangulat segíthet a forintnak, bár a 290-es szint még elég messze van.

A euró/frank árfolyama továbbra is az 1,2060-as szint körül volt/van, így a frank/forint keresztárfolyamát – a megszokott módon - a forint euróval szembeni teljesítménye alakítja, zárja kommentárját a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.