BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Előbb gyengítette, majd erősítette a frankot a svájci jegybank

A hosszúhétvége után 290 környékére erősödött vissza az EUR/HUF árfolyama. Az erősödésben elsősorban a javuló nemzetközi befektetői hangulat játszhatott szerepet. Az euró/dollár árfolyama a csütörtöki 1,30-közeli állapotról péntek estére 1,3150 fölé küzdötte magát – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A másik esemény, amiből a forint valamelyest profitálhatott, az a pénteki washingtoni találkozó Fellegi Tamás és a Nemzetközi Valutaalap illetékesei között. A tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint közeledik az álláspont a két tárgyalófél között, és határozottan cáfolta azt a felvetést, hogy Magyarország a török stratégiát követné és időhúzásra játszana. (Törökország ugyanis korábban jelezte az IMF felé az együttműködési szándékát hitelért cserébe, az elhúzódó egyeztetések végül mégsem zárultak megállapodással). Így tudott az árfolyam a csütörtöki 293-ról hétfő reggelre 290 alá erősödni. Ma a 289-292 közötti kereskedés tűnik valószínűnek – vélekednek a Commerzbank szakértői.

Az euró/dollár árfolyama 1,3150 fölé került, amiben szerepe van annak az értesülésnek, miszerint az EU illetékesek, illetve Angela Merkel tárgyalásokat folytatnak az ESM és az EFSF mentőalapok összevonásáról, így a teljes védőháló kapacitása elérné a 692 milliárd eurót. Ez a terv lehet a március 30-i koppenhágai Eurogroup-csúcs fő napirendi pontja – mutatott rá Karsai Péter.

„A másik esemény, amely erősítheti a közös európai fizetőeszközt, az amerikai FOMC alelnökének mai beszéde lehet. A QE3 lehetősége ugyan távolodott az utóbbi hetekben, de William Dudley nyilatkozata felvethet olyan témákat, melyek a monetáris lazítás valamilyen új formáját jelenthetnék a közeljövőben. A héten nem lesznek különösen fontos makroadat közzétételek az USA-ban, így az európai adósságválság hírei irányíthatják leginkább az euró/dollár árfolyamát” – írja a szakértő.

Az SNB kamatdöntő ülése körül sikerült az euró/frankárfolyamának kizökkennie az 1,2050-1,2060 közötti szűk sávból: 1,2140-ig gyengült a frank az euróval szemben. Ma reggelre ismét 1,2060-nál jár a kurzus, és ebben Thomas Jordan, az SNB megbízott elnökének a csütörtöki nyilatkozata is szerepet játszott. Jordan úr szerint a svájci frank „nagyon-nagyon erős marad”. Talán emiatt küszködik sikertelenül a frank/forint árfolyama a 240-es árfolyamszint áttörésével a mai reggelen, zárja elemzését Karsai Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.