BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord mennyiségű magyar államadósság a külföldiek kezében

Több mint 4000 milliárd forintnyi állampapír van már külföldi befektetők kezében. Egyfelől jó hír, hogy a csökkenő belföldi keresletet ellensúlyozzák a nemzetközi befektetők, de a növekvő külföldi kitettség aggodalomra is okot adhat.

Rekordszinten jár a külföldi befektetők magyar forint-állampapírállománya. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint március 6. óta folyamatosan 4000 milliárd forint fölött van a külföldi magánszemélyek és intézmények által birtokolt forintalapú hitelpapírok mennyisége. A szokatlanul magas szint egyúttal azt is jelenti, hogy egyre nagyobb mértékben finanszírozzák a határon túlról a magyar államot, jelenleg a forintalapú kötvényeinknek már csaknem a fele külföldiek kezében van, a devizában lévő adósságunkból pedig csaknem 95 százalék a részesedésük.

A pénzbeáramlásnak globális okai vannak – mondják a szakemberek. „A fejlett kötvényekből kifelé áramlik a pénz, mivel ezeken a piacokon már nem lehet hozamot elérni” – mondja Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. Ennek köszönhető, hogy mindenféle feltörekvő piaci és vállalati kötvény keresetté vált, és ez a tendencia hozza be a magyar állampapírpiacra is a külföldi forrásokat. „Jól indult az év a helyi devizás állampapírok számára, a forintkötvényekkel pedig az egyik legmagasabb hozamú eszközt vásárolhatják meg a befektetők” – teszi ehhez hozzá Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Mivel a nemzetközi hangulat hozza be a pénzt az országba, mindez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben helyreállt a bizalom a magyar állampapírok iránt. A magyar piac alulteljesít, hozzánk kevesebb külföldi forrás érkezik, mint a régió többi országába, a forint a zlotyhoz képest gyenge, és CDS-feláraink is – bár az év eleji 750 bázispont fölötti szintről mostanra 520 környékére süllyedtek – még mindig nagyon magasak.
Hogy pontosan kik vásárolják a magyar állampapírokat, most sem tudni. Tavaly a legnagyobb befektetőnk a Templeton volt, jelenleg náluk lehet a külföldi kézben lévő forint-kötvényállományunk negyede.

Biztató viszont, hogy az egyik esélyes, amely komoly összeget fektethetett be a magyar államadósságba, a világ legnagyobb befektetési alapját kezelő Pacific Investment Management Company (Pimco) lehet. Piaci források szerint ugyanis januárban hazánkban járt a vagyonkezelő cég egyik alapítója, Bill Gross, aki ekkor állítólag az ÁKK-val is tárgyalt.
Ha az állampapírjaink dedikált kötvényalapokban vannak, nem pedig bankoknál, azért jó nekünk, mert így az állampapír-piac kevésbé érzékeny a külső sokkokra – mondja Orbán Gábor.

(A bankoknál előfordulhat, hogy egy leminősítés után el kell adniuk a papírokat, mert a nemzeti bankok már nem fogadják el fedezetként.) A szakember úgy véli, a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány tovább nő majd, aminek két oka van: az egyik, hogy a hazai piac csak véges mennyiséget tud megvásárolni az eszközökből, a másik pedig az, hogy a feltörekvő piaci kötvényalapokban Magyarország jelenleg alulsúlyozott.

Ez az ország számára részben jó hír, mert így képesek lehetünk forintalapon finanszírozni az államot, és ez lényegesen olcsóbb lehet, mint a devizaalapú finanszírozás. Épp ezért törekedni kellene arra, hogy a külföldiek szemében ne romoljon az ország megítélése. Ugyanakkor a rekordszinten lévő külföldi kitettség veszélyekkel is jár – figyelmeztet Szalma Csaba. Ha ugyanis elbizonytalanodnak a befektetők, és egyszerre szeretnének kiszállni a magyar kötvényekből, az durván megrengetheti a piacot.

Világgazdaság - Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.