BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar adósságkezelő készül az IMF-védőháló nélküli időszakra?

Az Államadósság-kezelő Központ terven felüli mennyiséget fogadott el a kötvényaukción meglehetősen magas hozamok mellett, a plusz kibocsátásnak számos oka lehet, akár olyan üzenete is, hogy az ÁKK azért von be addicionális forrást, mert készülne (akár preventív jelleggel) az IMF védőháló nélküli időszakra – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (295,00 – 298,50): Orbán Viktor a debreceni regionális televízió tegnapi interjújában azt hangoztatta, hogy már közel vagyunk az IMF megállapodáshoz. Matolcsy Györgyöt a hétvégén fogadja az IMF elnökhelyettese, ami pozitív fordulatot is hozhat, figyelembe véve azt, hogy a nemzetgazdasági miniszter eddig közvetlenül még nem tárgyalt az IMF megállapodás ügyében. Tegnap az Államadósság-kezelő Központ terven felüli mennyiséget fogadott el a kötvényaukción meglehetősen magas hozamok mellett, a plusz kibocsátásnak számos oka lehet, akár olyan üzenete is, hogy az ÁKK azért von be addicionális forrást, mert készülne (akár preventív jelleggel) az IMF védőháló nélküli időszakra.

Az EUR/HUF árfolyama alig mozdult el az utóbbi három napban, 296-298 között stagnál, az állampapírok másodpiacán sincs érdembeli mozgás, a 10 éves kötvény átlaghozama 8,87 százalékon járt tegnap. A referencia CDS-felárunk - hasonlóan a legtöbb uniós tagállaméhoz - emelkedett, csütörtök este 595 bázispont felett zárt, utoljára pont három hónapja, január huszadikán volt ennél az értéknél is magasabban a csődbiztosításunk.

EUR/USD (1,3100 – 1,3220): Kedden sokak meglepetésére várakozáson felüli eredményt mutattak a német ZEW hangulatindexei. Akkor nem történt különösebb piaci reakció, amit a spanyolok okozta bizonytalanság mellett azzal indokoltak, hogy várjuk meg az IFO-index eredményét is. A ma publikált mutató is javuló trendet, emelkedést mutat, így akár azt is mondhatnánk a német gazdaságról, hogy jól állja a sarat a gondokkal küszködő EU-n belül.

Tegnap a spanyol, illetve a francia aukciók sikeresek voltak a lejegyzett mennyiségeket illetően, de a hozamok emelkedtek (de a kritikusnak számító szintek alatt maradtak), így a finanszírozási veszély a jövőre nézve korántsem múlt el. Ma a G20-ak találkozója kezdődik, majd a hétvégén IMF csúcstalálkozó következik, ahol mi más lenne a téma, mint az Eurozóna perifériájának adósságválsága, illetve annak megoldása. Az EUR/USD árfolyama a tegnapi 1,31-es szintekhez képest ma reggel valamivel feljebb, 1,3150-nél jár, az USD/HUF kurzusa pedig 226 körül kezdi a napot.

CHF/HUF (245,00 – 248,50): Nincs változás az elmúlt napokhoz képest: az EUR/CHF továbbra is 1,2020 környékén, míg a CHF/HUF árfolyam 246-248 között oldalazik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.