BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nem kerülünk közelebb a hitelhez az MNB-törvény módosításával

A jegybanktörvény ügyében tegnap történtek lépések, Matolcsy György benyújtott néhány módosítást, de a változtatások valószínűleg nem fogják az EKB tetszését elnyerni, így ezzel a lépéssel várhatóan nem kerülünk érdemben közelebb a hivatalos tárgyalások elkezdéséhez - írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (295,00 – 298,80): Több pozitív hír érkezett a tegnapi nap, illetve a ma reggel folyamán, ami kissé erősítette a kockázatvállalást, és persze a forintot. Tegnap az IMF ugyan csökkentette a 2012-es magyar GDP előrejelzést 0,3-ról stagnálásra, de az egész világ összesített gazdasági növekedését 3,3-ról 3,5 százalékra emelte. A jegybanktörvény ügyében tegnap történtek lépések, Matolcsy György benyújtott néhány módosítást, de a változtatások valószínűleg nem fogják az EKB tetszését elnyerni, így ezzel a lépéssel várhatóan nem kerülünk érdemben közelebb a hivatalos tárgyalások elkezdéséhez.

Régiós szinten a lengyelek okoztak még tegnap pozitív meglepetést, a tavalyi GDP arányos deficit az eddigi 5,5 – 5,6 százalékos becslés helyett 5,1 százalékosra módosult. A jónak mondható hírek távol tartják a forintot a 300-as szinttől, nem sokkal a piacnyitás után 295,50-ig tudott erősödni a forint (majd innen 297-ig korrigált). Az EUR/HUF esetében a 295, míg az EUR/PLN-nél a 4,15-ös szint lehet komolyabb támasz.

EUR/USD (1,3050 – 1,3180): A várakozásokhoz képest nem is lett olyan rossz a tegnapi spanyol aukció, így az EUR/USD stabilizálódott 1,31 körül. Persze az, hogy a hozamok az egy hónappal ezelőtti aukcióhoz képest közel megduplázódtak, nem jelenti azt, hogy a dolgok rendben lennének, de a piac ennél rosszabb eredményt feltételezett. Ezen kívül a javuló német Zew-index is segítette az euró talponmaradását azzal, hogy a hangulatindex értéke a várt 19 helyett 23,4 lett, ami jobb, mint márciusban volt.

Ezen a hétvégén lesz az IMF féléves konferenciája, ahol követve a japán példát várhatóan a pénzügyileg jobban álló tagok emelni fogják az IMF devizakészletét. Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter szerint 400 milliárd dollár addicionális forrás gyűlhet össze. Ma nem tesznek fontos makroadatot közzé, így a holnapi spanyol kötvényaukciójára fognak fókuszálni a kereskedők. Addig az 1,31 körüli oldalazás lehet a mai napra valószínű.

CHF/HUF (246,00 – 249,00): A svájci kormány ma délelőtt tárgyal az SNB elnök kinevezéséről, kicsi az esély a meglepetésre, Thomas Jordan lehet a pozíció várományosa. Mindez nem befolyásolja az EUR/CHF árfolyamát, a kurzus ma is 1,2020-nál áll, szinte mozdulatlanul. A CHF/HUF 246-247 között kezdi a napot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.