BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországon semmi nyoma a korrekciónak

Eseménytelen, nagyobb árfolyammozgások nélküli napra, enyhe gyengülésre számítanak az üzletkötők a Budapesti Értéktőzsdén pénteken.

Balásy Zsolt, az MKB Bank elemzője kifejtette: a világ felfelé korrigálja az elmúlt hetekben látott esést, de a BÉT-en ennek semmi nyoma nincs, az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is gyengülhet, csak a forint tudott kissé erősödni.

Úgy tűnik a részvénypiacokra pénteken ismét az eladók térnének vissza a vártnál gyengébb kínai GDP adat után, de az elemző csak enyhén mínuszos nyitást vár.

A CIB elemzésében kiemeli, hogy a vártnál kedvezőtlenebb kínai negyedévi növekedési adat az ázsiai tőzsdéken kissé mérsékelte a megelőző napi optimizmust, az indexek azonban a pozitív tartományban maradtak. A pozitívabb külső környezet a hazai befektetési eszközök megítélésére is kedvezően hatott, az euró forint árfolyama tovább távolodott a 300-as szinttől, és pénteken kora reggel már 296 környékén ingadozott.

A kötvénypiacon azonban elmaradt az erősödés, a tízéves papír hozama nem tudott érdemben eltávolodni a 9 százalékos szinttől. A kedvezőbb nemzetközi hangulatban a piac nem igazán reagált azokra a hírekre, amelyek megerősítették, hogy az IMF-tárgyalások megkezdése nem került közelebb, az EKB pedig jelezte, hogy továbbra sem elégedett a jegybanktörvénnyel, és ismét felszólította a kormányt a vitatott részek módosítására.

Pénteken a végleges februári ipari adatokat közli a KSH, de a CIB szerint továbbra is elsősorban külső tényezők határozhatják meg a kereskedést. Várhatóan az előző napi árfolyam emelkedés Európában nem folytatódik, de komoly pesszimizmusra utaló jelek sincsenek a piacon. Amennyiben napközben nem érkeznek váratlan negatív hírek,
jelentős változás nem várható az általános hangulatban - fogalmaznak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 46,99 pontos, 0,26 százalékos csökkenéssel, 17.827,86 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 7,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol részvény ára 95 forinttal, 0,54 százalékkal 17.455 forintra csökkent, 691,7 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 7 forinttal, 0,19 százalékkal 3.593 forintra esett, forgalmuk 5,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,36 százalékkal 561 forintra gyengült, forgalma 584,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 100 forinttal, 0,27 százalékkal 36.900 forintra csökkent, a részvények forgalma 422,3 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 265,8 millió forintos forgalomban 200 forinttal, 1,38 százalékkal 14.650 forintra erősödött.

A BUMIX 1.174,92 ponton zárt csütörtökön, ez 13,51 pontos, 1,16 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.