BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a svájci jegybank új elnöke - Mire számíthatunk?

A politikai döntéshozók készek további lépéseket tenni ha szükséges a frank gyengítése érdekében – mondta Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke. Úgy látja, a frank ereje jelentős kockázatot jelent a gazdaságra.

Annak ellenére, hogy bevezettük a minimális árfolyamküszöböt tisztában vagyunk azzal, hogy kockázatok övezik a svájci gazdaságot – vélekedett Thomas Jordan.

Az SNB kész megvédeni az 1,20-as euró/frank árfolyamküszöböt – hangsúlyozta a központi bank április közepén megválasztott elnöke. Hozzátette azt is, hogy az európai fiskális krízis beárnyékolja a növekedési kilátásokat, és a befektetőknek vonzó az erősödő svájci gazdaság.

Az árfolyamküszöb segítette csökkenteni a frank jelentős túlértékeltségét, de a valuta még most is túlértékelt – tette hozzá. Úgy látja, az eurózóna adósságválsága még most is a legnagyobb kockázat.

A pénzügyi piacokon gyorsan változik a kockázatot értékelése – vélte Jordan, aki szerint előfordulhat, hogy a piac úgy dönt, teszteli a minimális átváltási árfolyamot. „Következésképpen, az SNB mindenkor jelen van a piacok” – hangsúlyozta.

Meglátása szerint az 1,20-as küszöbszint bevezetése hatékonynak bizonyult. Az SNB negyedéves jelentésében 1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált és a fogyasztói árak 0,6 százalékos csökkenését. Ugyanakkor 2013-ban már pozitív tartományban lehet az infláció.

Jordan azt mondta, hogy nincs inflációs kockázat a gazdaságban, és a deflációs fenyegetettséget figyelik. Hangsúlyozta, hogy a 3 hónapos irányadó kamatszint (Libor) valószínűleg alacsonyan maradhat.

Emlékezetes, a jegybank azért vezette be tavaly szeptemberben a minimális 1,20-as küszöbszintet, mert a frank paritás közelébe erősödött az euróval szemben, és a központi bank recessziós és deflációs kockázatoktól tartott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.