BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérlegtrükkök - Látszólag jól ment az óriásbankoknak

Ismét nyereségek teremtenek jó hangulatot az amerikai nagybankoknál. A Wall Street-en működő hat nagybank közzétette első negyedévi számait és csaknem mindegyiknél a vártnál jobbak az eredmények.

A legtöbb ágazatban javultak az eredmények minden cégnél. Mindenekelőtt a befektetési üzletág mutatott fel jobb eredményt. A szektor profitált abból, hogy a piacok hangulata javult és valamelyest alábbhagytak az adósságválság kiterjedése kapcsán kialakult aggodalmak. Az első negyedév egyébként hagyományosan erős a befektetési üzletágban, mert számos vállalat ilyenkor bocsátja ki a kötvényeket. A Financial Times Deutschland szerint a jó eredmények értékesek, hiszen a globálisan alacsony kamatozású környezetben az elemzők gyengébb teljesítményekre számítottak.

A mérlegek közzétételének időszakában az látható tehát, hogy az amerikai bankok visszatértek, mégpedig milliárdos nyereségekkel - írja az FTD, ez mutatkozik meg a részvénykurzusok növekedésében. "A Wells Fargo kiváló eredményt ért el az első negyedben" – közölte John Stumpf, a bank menedzsere. "Tisztességes eredményről" beszélt Jamie Dimon, a JP-Morgan főnöke is.  "A piacokon globálisan tapasztalt árnövekedés a legtöbb üzletágban jobb eredményekkel ajándékozott meg bennünket" - hangoztatta Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs menedzsere. Ám valamennyien figyelmeztettek arra, hogy az üzleti környezet továbbra is nehézkes. A Citigroupnál a nyereség növekedése ellenére Vikram Pandit, a bank vezére megkapta a magáét: a részvényesek nem járultak hozzá ahhoz, hogy neki és kollégáinak bónuszt fizessenek.

Ugyanakkor a jó számok nem segítenek abban, hogy a bankok tekintélye helyreálljon az amerikai lakosság körében. Egy friss kutatás azt mutatja, hogy a megkérdezettek 68 százaléka szerint az amerikai bankok rossz befolyással vannak az országra, és a pénzintézetek megmentése nagy hiba volt.

És mivel a banki mérlegek speciális, egyéni tényezőket is tartalmaznak, szinte lehetetlen az eredmények összehasonlítása. Különösen kedvelt e tekintetben a saját adósságok átértékelése. Ez a bankok számára paradox módon éppen akkor mutatkozik negatívnak, ha javul a helyzetük, rossz időkben pedig a veszteségeket képes tompítani, ezért számos pénzintézet az elmúlt évben erőteljesen vette igénybe ezt a mérlegtrükköt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.