BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 300-as pszichológiai szint állíthatja meg a forint esését

Tegnap nap végére tulajdonképpen elérte azt a 295 körüli szintet az EUR/HUF devizapár, amire már hétfő reggel figyelmeztettünk – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

A rossz nemzetközi hangulatban reggel tovább kalapálták a hazai fizetőeszközt, az EUR/HUF kurzus 297 felett is járt. A következő szint felfelé 298, aztán 300 körül lehet. Ez az utóbbi szint tűnik egyébként erősebbnek: nem csak egy erős pszichológiai ellenállást jelent, de a tavaly nyári EUR/HUF mélypont és a januári csúcspont közé berajzolt Fibonacci szintek közül egy fontosabb szint is itt húzódik. Ha nem javul a nemzetközi hangulat, akkor tehát valószínűbb, hogy nem a 298-as, hanem a 300-as szint lehet az első jelentősebb megálló.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Bár a tegnapi nap még erősödéssel indult (napközben 291,5-ig erősödött a forint), ez átmenetinek bizonyult, késő délután ugyanis jelentősebb mértékű, több hullámban lezajló forintgyengülés kezdődött el, ami a mai nyitásban tovább folytatódott. Ma reggel így az EUR/HUF 297 fölé került. A hangulatromlás legfőbb oka a görög helyzet: egyértelművé vált, hogy nem sikerül a görögöknek kormányt alakítani, és új választásokra fog sor kerülni, várhatóan június közepén. A görög hírek hatására világszerte megnövekvő kockázatkerülés ismét előtérbe helyezte a magyar piacok sebezhetőségét, és az IMF-el való mielőbbi megállapodás fontosságát.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 7,18 százalékos maximális hozam alakult ki, közepes nagyságú kereslet mellett. Az ÁKK az előzetesen meghirdetettnek megfelelően 45 Mrd forintnyit bocsátott ki a papírból. A másodlagos piacon csak minimális mértékű elmozdulásokat regisztrált az ÁKK a referenciaszintekben tegnap, a késő délután kezdődő piaci hangulatromlás azonban a mai napra jelentősebb mértékű hozamemelkedést sugall.

A devizapiacon a dollár töretlenül erősödik, és tegnap zárásra 1,273-ig süllyedt az EUR/USD árfolyama. A következő támaszt az 1,263-as lokális minimumnál találjuk. Ami a tőzsdéket illeti, a nap első felében hegymenetbe kapcsoltak a tengerentúli piacok, a hangulat azonban fokozatosan elromlott, és zárásra már pirosba fordultak az indexek (Dow -0,5 százalék, Nasdaq -0,3 százalék, S&P500 -0,57 százalék).

Nagyot zuhantak a vezető távol-keleti piacok (Nikkei -1,12 százalék, Hang Seng -2,94 százalék, Shanghai -0,67 százalék), és mínuszban vannak ma reggel a határidős indexek is. Az árupiacon az olaj árfolyama tegnap egy széles sávban (93-95,5 dollár között) oldalazott, de végül 0,9 százalékos mínuszban zárt. A reggeli órákban 92,5 dolláros támaszig süllyedt az árfolyam. Az arany árfolyama tegnap 1.544 dollárig csökkent, majd a reggeli órákban 1.536 dollárig folytatódott a lejtmenet. A határidős indexek mínuszban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Ma reggel Varga Mihály, az új magyar főtárgyaló azt nyilatkozta, hogy „reálisan kora ősz folyamán” lehet megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. Egyben egy 15 milliárd eurós keretet is említett. A megállapodással támaszt kaphatnának a magyar eszközök és a forint is, azonban a tárgyalások várhatóan nem lesznek könnyűek.

Újabb hullámokat vet a görög ügy, nem tudtak megállapodni a pártok, ezzel új választások kiírására kerülhet sor. A megszorító csomagot ellenző erők a legutóbbi közvélemény kutatási adatok szerint erősödtek, és az új választásokon már a „csomagellenes” baloldali radikális párt nyerne. Az új kormány felállására azonban még heteket kellene várni, miközben újabb, 11 milliárd eurós kiigazító csomag részleteiről kellene hamarosan dönteni. Pénz júliusig még talán van, de a rendezetlen államcsőd és az euróövezetből való kiválás esélyei nőttek, ami jelentősen rontja a hangulatot. Eközben Francois Hollande francia és Angela Merkel német vezetők tegnapi első, közös tanácskozásuk után azt mondták, hogy Görögországnak az eurózónában kell maradnia.

Az USA-ban 6,56 pontról 17,1 pontra emelkedett a New Yorki Fed index értéke májusban, jóval meghaladva az elemzők 9 pontos várakozását. A kiskereskedelmi forgalom viszont alig emelkedett, a 0,1 százalékos növekedés azonban nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.