BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görögök megint megkeverték a kártyát

A görögök megint megkeverték a kártyát, a piacok pedig beijedtek – írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Az Új Demokrácia pártja rekord sebességgel visszaadta a kormányalakítási megbízást. Így most a szélső bal is próbálkozhat, amely valószínűleg sikertelen lesz. Viszont a Sziriza addig is borzolja a kedélyeket, Ciprasz pártelnök hangzatos kijelentéseivel. Utána pedig, ha Ciprasznak sem sikerül koalíciót összehoznia (három nap), a Paszok fogja megkapni a mandátumot.

Arról is beszélnek, hogy ha új választások lesznek, azt már összekötik az EU-ban maradás kérdésével is. Abban az esetben pedig lehet, hogy az eredmények a centrum pártok (Paszok és Új Demokrácia) javára változnak, hiszen több mint negyven éve ez a két párt 60-80 százalékos együttes többséget alkot a görög parlamentben. Vagyis úgy tűnik, hogy a félelem nagyobb ez ügyben a piacon, mint amilyennek lennie kellene – vélik az Erste elemzői.

Spanyolországban lehet, hogy 7-10 milliárd euróval meg kell támogatni a Bankia nevű pénzintézetet. Ez azért aggodalmas, mert sokan attól félnek, hogy elindul a bankmentés Spanyolországban, és az megnövelné a GDP arányos hitelállományt (a jelenlegi 70 százalékról).

Ha a teljes 180 milliárdnyi kétes banki kintlévőséget a kormány fizetné ki, akkor 90 százalék közelébe emelkedne a GDP arányos hiány. Ennek azért kicsi a valószínűsége, másrészt egyes piaci megfigyelők szerint a jelenlegi 10 milliárd eurót is olyan konstrukcióban (átváltható kötvény formájában) valósítaná meg a spanyol kormány, amely nem növelné a hiányt.

Ha netán mégis növelné, az 0,1 százalék ponttal, vagyis nagyon pici értékkel növelné az államadóságot. Ráadásul a bankok nagy része, akárcsak Görögországgal kapcsolatban, a kitettséget jelentősen csökkentette Spanyolországgal szemben is. Pl. a Bank of Ireland árfolyamába már beárazódott egy teljes spanyol csőd. (A csőd, ha egyáltalán lesz, nagyon messze van még.)

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Eséssel indították a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, majd a kereskedés második részében észak felé fordultak a piacok, de zárásra nem sikerült a veszteséget teljes egészében ledolgozniuk (Dow -0,59 százalék, Nasdaq -0,39 százalék, S&P500 -0,43 százalék).

- Továbbra sem sikerült kormányt alakítaniuk a görögöknek a hétvégi választáa után. Ez a bizonytalanság rányomta a bélyegét a tegnapi kereskedésre, az európai tőzsdék is jelentős mínuszban zártak.

- A Walt Disney tegnap publikálta második pénzügyi negyedévre vonatkozó eredményét, mely meghaladta az elemzői várakozásokat. Az előrejelzett 55,1 cent helyett 58 centes részvényenkénti nyereségről adott számot a társaság zárás után.

Olaj, arany:

- Az olaj árfolyama csekély mértékben folytatta az esést, de a 200 napos mozgóátlagról visszapattant a kurzus. 98 dollárról esni kezdett a WTI, majd a 95,5 dolláros mélypontról megfordult, és 97 dollárig korrigált zárásra. A reggeli kereskedésben folytatódik a lejtmenet, a 200 napos mozgóátlag környékén, 96,3 dollárnál jár az árfolyam.

- Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja az olajkészletek alakulását. Kőolaj terén 2 millió hordós emelkedésre, míg benzin terén 750 ezer hordó csökkenésre számítanak az elemzők.
- Az arany tegnap kitört lefelé, 1.638 dollárról lefelé vette az irányt, és 1.605 dollárig süllyedt zárásra. A reggeli órákban folytatódik a csökkenés, és 1.590 dollár alatt is járt az árfolyam.

Távol-Kelet:

- Zuhanásnak indultak a vezető távol-keleti mutatók a reggeli kereskedésben (Nikkei -1,5 százalék, Hang Seng -0,87 százalék, Shanghai -1,63 százalék).

- Fontos makroadatok nem láttak napvilágot, de a vártnál gyengébb vállalati jelentések rossz hangulatot teremtettek a piacokon.

Devizák:

- A dollár az egy napig tartó korrekciót követően lefordult, és erősödni kezdett az euróval szemben. Az 1,3-as támaszon zárta a kereskedést, majd a reggeli órákban tovább folytatódott a tengerentúli fizetőeszköz erősödése.

- A forint a reggeli órákban gyengülni kezdett a tegnapi oldalazás után. Az árfolyam 288 fölé emelkedett az euró ellenében.

Határidős piacok: - Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban vannak ma reggel.

- OTP, FHB: Mivel még folynak az egyeztetések a bankszövetséggel, a kormány egyelőre nem tárgyal az újonnan bevezetendő pénzügyi tranzakciós adóról.

- Holnap hajnalban teszi közzé 2012. I. negyedéves eredményét a Magyar Telekom és a Richter.

- A PannErgy 2012. május 08-án 11.300 darab saját részvényt vásárolt 620 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.196.729 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,18 százaléka.

Gazdasági hírek

- Tegnap tárgyalta a parlament a jegybanktörvényt. Bizonyos kérdéseket (pl. a monetáris tanács tagjainak jelölésére vonatkozót) módosítanak. A végszavazás két héten belül várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.