BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság figyelmeztette Ausztriát a kelet-európai kockázatokra

Az Európai Bizottság ismételten figyelmeztette Ausztriát arra, hogy bankjai kockázattal szembesülnek Kelet-Európában - írja a Die Presse csütörtöki számában. Ugyanis a problémák továbbra is fennállnak.

Az osztrák bankoknak, illetve azok leányainak (beleértve az "olasz" Bank Austriát) még mindig csaknem 300 milliárd euró összegű kihelyezett hitelük van Kelet-Európában. .Ez az osztrák GDP körülbelül egyéves teljesítményének,vagy más szóval valamennyi osztrák bank kumulált mérlegösszege közel egyharmadának felel meg.

Kelet-Európát Spanyolországgal egybevetve a Die Presse rámutat, térségünkben vannak olyan országok, például Csehország és Lengyelország, amelyek távol vannak minden válságtól. Vannak azonban olyan országok, amelyeknek stabilitására nem szabadna túl magas összegekkel fogadni.

300 milliárdos "kitettségnél" elég, ha 15 vagy 20 százalék "borul." Marad persze a remény, hogy minden simán megy. Ám a gazdasági megfigyelők jelenleg már nyugtalanító dolgot észlelnek: májusban a konjunktúra ugyanis váratlanul erőteljesen csökkent – írja a lap. Globálisan, az eddigi növekvő piacokon is lassulás figyelhető meg, oylan piacokon mint például Kína és Brazília. Ha pedig ez tovább tart, Kelet-Európát is érinteni fogja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.