BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-tárgyalások során még lehetnek súrlódási pontok

Alighogy elkezdhettünk reménykedni, máris érkezett egy elkeserítő görög hír, és ezzel a forint méretes esésbe kapcsolt – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Az éjjeli, illikvid kereskedésben az EUR/HUF devizapár bőven 300 fölé került, reggel 301 körül hullámzott a kurzus. Az, hogy a 300-as szinten ilyen könnyedén átjutott a devizapár, nem túl jó jel, azonban azt is látni kell, hogy ezt éjjel, a nem túl likvid kereskedésben tette meg, azaz lehet arra esély, hogy a mai napon kissé visszaerősödjön a forint. Azonban a 300-as szint most már lefelé jelent akadályt, ez alatt pedig a valamivel 295 feletti erős szint húzódik, amelyet tegnap sem tudott leküzdeni lefelé a devizapár. Kérdéses tehát, hogy ha ma jön is egy kisebb pozitív korrekció, tartósabban vissza tud-e kerülni 300 alá a kurzus.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A tegnap nap pozitív hangulata, és forinterősödése nem tartott sokáig, a 200 napos mozgóátlagról rugaszkodott el az EURHUF felfelé, és zárásra már ismét a 300-as szintet ostromolta az árfolyam. A hajnali kereskedésben tovább gyengült a hazai fizetőeszköz, és 302,7-ig emelkedett a kurzus, ahonnan azonban irányt váltott és 300,8-ig korrigált vissza.

A hazai deviza gyengülése mögött a görög helyzettel magyarázható globális kockázati étvágy-romlás állt, azonban a forint sebezhetőségét jól jelzi, hogy a gyengülés ismét meghaladta a régiós devizák esetében megfigyelhető mértékeket. Ebben a kedvezőtlen piaci környezetben a befektetők több konkrétumot szeretnének látni az IMF tárgyalások megkezdésével kapcsolatosan.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 7,18 százalékos maximális hozamszint alakult ki. Közepes nagyságú kereset mutatkozott a papír iránt, az adósságkezelő az eredetileg meghirdetett 45 Mrd forintnyi mennyiséget fogadta el. Az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok gyakorlatilag stagnáltak, a kötvények esetében enyhe, 5-7bp-os hozamcsökkenést mért az ÁKK a referenciaszinteknél. A mai kedvezőtlen piaci hangulat azonban a hozamszintek emelkedését vetíti előre a holnapi 12 hónapos DKJ aukció előtt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon két napig gyengült a dollár az euróval szemben, tegnap azonban a romló globális kockázati étvágy nyomán erősödött a „zöldhasú”, és az EURUSD 1,282-ről a nap végére 1,268-ig csökkent. Az USA tőzsdéin jól indult a tegnapi kereskedés az újabb görög fejleményeket követően azonban elromlott a hangulat, és a negatív tartományba csúszott vissza a legtöbb index (Dow -0,01 százalék, Nasdaq -0,3 százalék, S&P 0,1 százalék). A szektorok közül a pénzügy teljesített a legjobban, a 0,7 százalékos emelkedést a JP Morgan jó teljesítménye segítette (+5 százalék).

Ázsiában is elromlott a hangulat, amit a Japánt ért kétfokozatú, „A+”-ra történt leminősítés sem javított (Nikkei -2,12 százalék, Hang Seng -1,73 százalék, Shanghai -0,8 százalék). A rossz hangulat folytatódását vetíti előre, hogy az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak reggel. Az árupiacon az olaj árfolyama tegnap 92,6-ról 91,6-ig csökkent, majd a reggeli órákban tovább esett 91 dollárig. Az aranyban sem volt tartós az öröm, az 1.600 dolláros szintet nem tudta áttörni az árfolyam, és ismét esést láthatunk. Nemrégiben már 1.550 dollárt súrolta a kurzus.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Legfrissebb hírek szerint a teljes 2013-as büdzsé tervezetét benyújtaná a Parlamentnek a kormány június 15-ig, nem csak a sarokszámokat. Szerintünk az IMF tárgyalások során még lehetnek súrlódási pontok a költségvetéssel kapcsolatban, ráadásul a jövő évi gazdasági folyamatok még nehezen becsülhetőek. Így valószínűleg módosítani kell majd a 2013-as tervezetet a későbbiekben. Eközben az is kiderült, hogy mi okozta az áprilisi, meglepően jó büdzséadatot: a közel 290 milliárdos egyhavi többlethez hozzájárult, hogy tavalyhoz képest 153 milliárd forinttal több volt az ÁFA bevétel, köszönhetően annak, hogy az állam tovább „ülhet” a pénzen (az ÁFA kiutalási határidő 45-ről 75 napra nőtt).

Tegnap Lukasz Papademosz, a görög ügyvivő kormány vezetője kijelentette, hogy Görögország kilépésének lehetőségét vizsgálják. A politikus azt is hozzátette, hogy az egész eurózónának rossz lenne a görögök kiválása az euróövezetből. Ezzel párhuzamosan egyébként a megszorító csomagot ellenző radikális baloldali Sziriza párt környékéről (amely könnyen kormányképes erővé válhat a júniusi választások után) pozitív hírek érkeztek, miszerint ők azt szeretnék, ha az ország az övezet tagja maradna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.